BiH
0

Sve manje oboljelih od tuberkuloze

SRNA
U BiH je u padu broj oboljelih od tuberkuloze - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Društva Crvenog krsta/križa BiH, organizovanoj povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, koja se ove godine organizuje pod motom "Priključite se našem timu da iskorijenimo tuberkulozu".

Doktor sa Klinike za plućne bolesti "Podhrastovi" Sarajevo Jasminka Maglajlić istakla je da je u 2007. godini u BiH registrovano 2.400 oboljelih od tuberkuloze, dok je u 2008. godini registrovano 1.800 oboljelih, od čega je 551 u Republici Srpskoj ili 30,6 odsto, u Federaciji BiH 1.199 ili 66,6 odsto i u Brčko Distriktu 50 ili 2,8 odsto.

Maglajlićeva je naglasila da je od 1.800 registrovanih u prošloj godini  92,6 odsto novootkrivenih slučajeva, a da samo 7,4 odsto predstavljaju recidivi ove bolesti, što je veoma značajno u kvalitetu liječanja oboljelih.

Ona je navela da je među oboljelima najviše muškaraca 56,6 odsto, dok je žena 43,4 odsto, te da se starosna granica pomjera prema starijoj populaciji, tako da je 39,3 odsto oboljelih bilo iznad 64 godine.

Maglajlićeva je naglasila da Tuzlanski kanton ima najveći broj oboljelih, 21,3 odsto, od ukupno oboljelih u BiH u 2008. godini.

"Da nema dobre saradnje vladinih i nevladinih institucija, u ovakvim socijalno-ekonomskim uslovima koje imamo danas u BiH, sigurno bi epidemiološka situacija bila mnogo teža i ozbiljnija", rekla je ona i dodala da je prema statističkim podacima u BiH zabilježen permanentan pad novooboljelih od ove obolesti.

Jasminka Maglajlić  je podsjetila da se tuberkuloza uspješno liječi, ali su  pri tome veoma važni  redovno uzimanje lijekova i kontrola. 
 Sekretar CK RS Svanimir Đokić istakao je da je prema  podacima Instituta za zdravlje RS, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 198 novih slučajeva tuberkuloze u Srpskoj.

On je naglasio da je, prema raspoloživim podacima, najveća stopa incidence u prošloj godini registrovana  na području opština Doboj, Zvornik i Bijeljina, te na području grada Istočno Sarajevo.

Đokić je istakao da će tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze biti pojačani napori radi  podizanja svijesti stanovništva o značaju ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja ove bolesti. 

On je naglasio da će biti pojačane i aktivnosti na kreiranju efikasne strategije za suzbijanje epidemije tuberkuloze.

U ime UNDP-a Brankica Bahtijarević je naglasila  da ova organizacija u BiH provodi program koji će trajati pet godina, a čiji je cilj uspostavljanje čvrste veze između vladinih i nevladinih institucija, omogućavanje brze identifikacije oboljelih i obezbjeđivanje potrebnih lijekova.

Ona je naglasila da su na terenu četiri mobilna tima i da se prva faza projekta završava krajem ovog mjeseca.
Sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Dušan Kulušić naglasio je da će se u toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, od 14. do 21. septembra, u saradnji sa UNDP-om i regionalnim koordinatorima, provoditi niz aktivnosti - pregled stanovništva ugroženih kategorija, organizovanje pregleda u kolektivnim centrima, čišćenje naselja, škola, obilazak oboljelih od tuberkuloze u bolnicama, stacionarima i kućama, te distribucija letaka i markica.