Ozbiljan problem
10

Sve manje mjesta za ukop u Tuzli, godinama se čeka izgradnja centralnog gradskog groblja

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla se godinama suočava s nedostatkom mjesta za ukop umrlih građana. Ovaj problem je sve izraženiji, a mogao bi se riješiti izgradnjom Centralnog gradskog groblja o kojem se duži vremenski period priča. Kako saznaje Klix.ba, prve radove na terenu koči spora administrativna procedura koja je vezana za izdavanje određenih dozvola.

Nedostatak prostora za ukop umrlih građana predstavlja sve veći problem na prostoru Tuzle. Oni koji su ranije rezervisali grobna mjesta u izuzetno teškim životnim trenucima ne moraju brinuti još i o tome gdje će ukopati svoje srodnike. Međutim, problem je za one porodice koje to ranije nisu učinile pa se dešava da posljednju želju svojih najmilijih ne mogu ispuniti, odnosno sahraniti ih na određenom groblju.

Mjesta za širenje postojećih grobalja u Tuzli skoro da više nema, a ovaj komunalni problem u cijelosti bi riješila izgradnja centralnog gradskog groblja na koje se čeka godinama.

Prema prostornom planu, izgradnja ovog groblja predviđena je na lokalitetu deponije šljake i pepela u tuzlanskom naselju Drežnik. Iako je Elektroprivreda BiH još u decembru 2015. godine s Gradom Tuzla potpisala ugovor o prijenosu vlasništva i prava posjeda bez naknade na nekretninama, izgradnja Centralnog gradskog groblja do danas nije počela.

Kako portal Klix.ba saznaje u gradskoj Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, razlog su spore administrativne procedure koje su vezane za izdavanje dozvola.

"Kao osnovni problem moramo riješiti pristup lokaciji na kojoj će biti groblje, a tu imamo neriješene imovinsko-pravne odnose i uvjerili smo se da je za to pitanje potrebno nekoliko godina. Pored pristupnog puta, trenutno rješavamo i projekt prve faze realizacije Centralnog gradskog groblja u kojem bi se nalazio parking prostor, kao i jedan od niza objekata za ceremoniju i ispraćaj umrlih", rekla je za Klix.ba Mirela Ujić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Za pristupni put, parking prostor i objekat trenutno je u toku pishodovanje urbanističkih dozvola, kao i za realizaciju prve faze formiranja grobnih mjesta za ukop pripadnika svih konfesija.

"Da bismo dobili urbanističke dozvole morale su se uraditi studije za izdavanje prethodnih vodnih saglasnosti od Agencije za vodno područje rijeke Save, a od Ministarstva za vodoprivredu TK također smo tražili ishodovanje vodnih akata za ono za što su oni nadležni, jer su ta dva dokumenta neophodna kako bi Ministarstvo za zaštitu okoliša rješavalo pitanje po zahtjevu za okolinsku dozvolu", pojašnjava Ujić.

Paralelno s prikupljanjem neophodnih dozvola Zavod za urbanizam aktivno radi na izradi glavnih projekata svih spomenutih objekata. Ujić kaže da će se nakon finalizacije ovih dokumenata raditi na prikupljanju odobrenja za građenje, naglasivši da se ovdje ne očekuju problemi u vezi s imovinsko-pravnim odnosima, jer se sporne parcele ne nalaze na području koje je predviđeno za realizaciju prve faze projekta.

Kada će konkretno početi radovi na terenu kroz prvu fazu projekta u vrijednosti od skoro tri miliona KM Ujić zasad ne može precizirati, naglasivši da to zavisi od okončanja svih administrativnih procedura.

Realizacija ovog projekta, istakla je Ujić, nalazi se u vrhu prioriteta za Tuzlu, jer je broj slobodnih grobnih mjesta na grobljima u ovom gradu izuzetno mali te je ovo veoma ozbiljno pitanje neophodno što prije riješiti.

Grobljima u Tuzli upravljaju vjerske zajednice, izuzev Gradskog groblja Trnovac koje je u nadležnosti gradskog komunalnog preduzeća Komemorativni centar.