Od Vlade zatražena sjednica
0

Sve lošiji položaj radnika u zdravstvu RS-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Materijalni položaj zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj je sve lošiji, a ljekari i drugi stručni kadar odlazi u inostrastvo zbog čega Sindikat zdravstva traži od entitetske vlade tematsku sjednicu na kojoj bi se razmatrala ova situacija.

Na današnjoj sjednici pododbora Sindikata za regiju Bijeljina najavljeno je da će sindikalci Vladi RS-a iznijeti i prijedlog posebnog kolektivnog ugovora zaposlenih u ovoj oblasti.

Predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić rekao je da je razmatran o novi zakon o zdravstvenoj zaštiti RS-a.

„Stručnjaci nam odlaze iz RS i ovim zakonom je predviđeno da specijalisti i subspecijalisti mogu raditi do 65 godine života, što mi podržavamo“, rekao je Granulić.

Od Vlade RS će tražiti i da pitanje školovanja, specijalizacije i subspecijalizacije idu na teret RS, kao što je to u zemljama okruženja, a insistirat će i da kod planiranja budžeta, općine i gradovi u RS moraju izdvojiti 2,5 posto za svoj zdravstveno-socijalni sistem.

„Problem je u tome što su općine do sada samo postavljale direktore i upravne odore, i to svoje ljude i partijske kolege, a oglušile su se kada je trebalo dati sredstva za domove zdravlja“, rekao je Granulić.