BiH
262

Sve kriminalne afere Milorada Dodika: Od orgija do kredita i kile zlata...

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Pravosudni organi Bosne i Hercegovine zainteresovali su se za kriminalne afere u koje bi mogao biti upleten predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik. To je potvrdila i akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su od Pavlović banke tražili informacije u vezi s Dodikovim kreditom. PDP je još u novembru počeo objavljivati "150 afera" kriminala i korupcije vlasti Milorada Dodika, od kojih izdvajamo samo neke.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a uz naredbu Suda BiH, SIPA je zvršila pretrese prostorija i dokumentacije Pavlović banke u Bijeljini, Banjoj Luci i Doboju.

Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz za izvršenje krivičnog djela pranja novca.

Afera "Kredit"

U novembru prošle godine Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe na čelu s Miloradom Dodikom i to zbog izvršenja više krivičnih djela.

Pored Dodika prijava je podnesena i protiv vlasnika Pavlović Internacional banke Slobodana Pavlovića, Radomira Jovanovića, direktora banke Petra Lazovića, bivšeg direktora Slobomira Blaga Blagojevića, članova nadzornog odbora Pavlović banke Mileta Pavlovića i Milovana Erića, kao i direktorice Agencije za bankarstvo Slavice Injac.

Oni su navodno koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršili krivična djela tako što su Dodiku, kada je on bio premijer Republike Srpske, 2008. godine omogućili novčana sredstava u iznosu od 1.468.373,00 KM po osnovu navodnog kredita.

Dodik je od tog novca kupio vilu u Beogradu koju je platio 750.000 eura i to tako što je preko Pavlović banke taj novac prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Aktuelni predsjednik RS-a je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije kada je on odobren.

Sve ove dokumente objavio je SDS, isto kao i uplatnice iz kojih je vidljivo da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici Pavlović banke.

Sa druge strane, Dodik tvrdi da je sve u kupovini bilo regularno, dok ipak datumi i činjenica da je gotovinom platio vilu, pa tek godinu kasnije sve pokušao pokriti kreditom, govore suprotno.

Istraga bi trebala pokazati i da li je Slobodanu Pavloviću zauzvrat IRB Republike Srpske dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi "Aqua city" za izgradnju vodenog grada.

Afera "Orgije" i "Administrativni centar"

Predsjednik RS-a doveden je i u vezu s aferom "Orgije" nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prozvao tajkuna Slobodana Stankovića da su na njegovoj jahti u Portorožu političari organizovali orgije.

Stanković koji je blizak Miloradu Dodiku realizovao je niz projekata kao što je izgradnja Vlade Republike Srpske i brojnih drugih projekata. U njegovom vlasništvu je firma "Integral-inžinjering" koja je gradila i Administrativni centar RS-a u Banjoj Luci. Zbog finansijskih malverzacija u ovom projektu koje su procijenjene na oko 150 miliona maraka pokrenuta je istraga protiv Dodika, Stankovića i još nekoliko osoba. Međutim, istraga je, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, obustavljena.

Afera "Kila zlata"

Za Dodika se vezala i afera "Kila zlata" nakon što je bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske (RS) u Moskvi Gordan Milinić kazao da je pred njegovim očima tadašnjem premijeru RS-a Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata. Navodno, Dodik je rekao kako će zlato pokloniti svom unuku.

Partija demokratskog progresa (PDP) još u mjesecu novembru počela je pojedinačno objavljivati 150 afera kriminala i korupcije Dodikove vlasti.

Afera "Oslobođenje-Delta"

PDP je pozvao nadležne organe da se istraži opraštanje novčane kazne u iznosu od četiri miliona KM preduzeću Delta DMD u vlasništvu Miroslava Miškovića, izrečene zbog kršenja ugovora o privatizaciji preduzeća Oslobođenje. Prema kazni koju je izrekla Investiciono-razvojna banka, a što su i u javnosti potvrdili zvanični predstavnici IRB-a, Delta DMD (kao kupac Darta trgovine, koja je izvršila privatizaciju) prekršila je odrebe o otuđenju i opterećenju sredstava, te obavezu zapošljavanja.

Nakon toga, na 118. redovnoj sjednici Vlade RS donesen je Zaključak da se firmi Darta trgovina (u vlasništvu Delta DMD) oprosti kazna od četiri miliona KM, koja je trebala biti uplaćena u budžet RS. Tačnije, IRB-u je naloženo da ne vrši naplatu pomenute kazne. U Zaključku nije navedeno nikakvo obrazloženje za donošenje takve odluke.

Smatramo da se radi o direktnoj šteti nanesenoj Republici Srpskoj, te o kršenju pravila principijelnosti i jednakog tretmana investitora, kao i da je više nego jasna mogućnost počinjenja nekog od krivičnih djela, posebno iz oblasti korupcije i zloupotrebe javnog položaja.

Šteta po budžet Republike Srpske je 4.000.000 KM ili 12.500 prosječnih penzija.

Afera Robna kuća "Boska"

Slučaj privatizacije Robne kuće „Boska“ je jedan od onih koji je u posljednje vrijeme privukao najveću pažnju javnosti, zbog izbjegavanja Vlade RS da javnosti predstavi Ugovor o privatizaciji, nejasnoća oko toga da li je Ugovor ispoštovan, odnosno da li su predviđena sredstva uplaćena u budžet RS i da li je obaveze prema radnicima isplatio investitor ili Vlada RS. PDP ističe da je neophodno da se, između ostalog, javnost konačno upozna sa sadržajem ugovora:

Slučaj Robna kuća Boska ima i svoj drugi dio, jer je Republika Srpska, pod veoma sumnjivim okolnostima, kupila obveznice Boske, nakon privatizacije, kada više nije imala nikakve obaveze prema investitoru i to u iznosu od 15 miliona KM.

Kupovinu je izvršila Investiciono-razvojna banka, po izričitoj odluci Skupštine akcionara IRB, kojom predsjedava premijer Republike Srpske, iako je bila višestruko upozoravana da se radi o rizičnom plasmanu, što je potvrdio i tadašnji glavni republički revizor Boško Čeko.

Posebno je bitno da se slučaj Robna kuća Boska istraži i zbog toga što Boska ne izmiruje svoje obaveze po emitovanim obveznicama. Dug prema Republici Srpskoj je sada već višemilionski, a potencijalna šteta nanesena interesima RS je ogromna.

Šteta po budžet Republike Srpske do 15.000.000 KM ili 46.875 prosječnih penzija.

Afera "Hidrogradnja"

PDP je pozvao da se istraži privatizacija preduzeća Hidrogradnja Pale, koju je 2008. godine kupilo preduzeće Integral za oko dva miliona KM. Integral je naknadno samo dio Hidrogradnje (Hotel Panorama na Palama ) prodao Ministarstvu prosvjete i kulture RS za izgradnju studentskih domova na Palama za 5,5 miliona KM. Nakon toga, ugovor o privatizaciji Hidrogradnje je raskinut.

PDP je tražio istragu samog procesa privatizacije Hidrogradnje i posebno transakcija koje su uslijedile nakon privatizacije, kao i ostalih aspekata ovog slučaja, jer su očigledne sumnje da se radi o počinjenju niza krivičnih djela, sa ogromnom štetom po Republiku Srpsku.

Šteta po budžet Republike Srpske 3.500.000 KM ili 10.937 prosječnih penzija.

Afera "Šume Srpske"

PDP smatra da je potrebno istražiti razloge nastanka nenaplativih potraživanja u iznosu od 31 milion KM u preduzeću Šume Republike Srpske, koja će, prema riječima tadašnjeg direktora Šuma Jakova Galića, morati biti otpisana.

Prema navodima direktora, koji je u javnost iznio podatak o dugu od 31 milion KM, prethodna rukovodstva preduzeća su robu davala bez ikakvih pokrića, odnosno na "časnu riječ“.

"Potrebno je da se utvrdi ko je potpisivao odluke da se šumska građa prodaje bez avansnih uplata, bankarskih garancija ili neke druge adekvatne zaštite interesa Šuma Srpske. Također, potrebno je utvrditi ko su preduzeća i njihovi vlasnici koji su dobijali robu i koji su napravili ova zaduženja, a neki od njih vrlo brzo nakon preuzimanja robe i gasili svoje firme, ostavljajući ogromna dugovanja", upozoravaju iz PDP-a.

U ovom slučaju je izuzetno izražena sumnja da se radi o seriji počinjenih krivičnih djela, te tražimo da se hitno sprovede istraga, jer je potencijalna šteta nanesena Republici Srpskoj ogromna.

PDP dodaje da je posebno važno da se istragom utvrdi ko je naredio promjenu pravila koja su važila do 2006. godine – da Šume Srpske neće prodavati robu bez avansne uplate ili bankarske garancije.

Šteta po budžet Republike Srpske 31.000.000 KM ili 96.875 prosječnih penzija.

Afera "Fiskalizacija"

PDP ističe da su jedinu korist od fiskalizacije imala preduzeća koja prodaju fiskalne kase, najviše zbog monopolističkog položaja u koji ih je stavila Vlada RS.

Prije svih, to je preduzeće Mikroelektronika iz Banje Luke, bliska SNSD-u, koje je, prema nezvaničnim podacima, uvezlo, sastavilo i prodalo čak dvije trećine svih fiskalnih sistema po cijenama nekoliko puta većim od stvarne tržišne u regionu. Korist od ovako izvršene fiskalizacije imala su i preduzeća koja vrše tehnički pregled, te Telekom Srpske kao mobilni operater kome se plaća pretplata.

Direktna šteta po privredu Republike Srpske iznosi 106 miliona KM, a indirektna je mnogo veća s obzirom na broj zatvorenih odnosno odjavljenih privrednih subjekata u posljednjih sedam godina, otkako je započeta fiskalizacija.

Katastrofalni efekti fiskalizacije:

47.363 fiskalnih kasa x 1.000 KM (prosječna cijena kase) = 47,36 miliona KM

65 KM (prosječna godišnja cijena tehničkog pregleda) x 47.363 fiskalnih kasa x 7 godina = 21,55 miliona KM

9,36 KM (cijena mjesečne pretplate prema mobilnom operateru) x 47.363 fiskalnih kasa x 12 (mjeseci u godini) x 7 godina =37,23 miliona KM

Ukupan iznos koji je uzet od privrede Republike Srpske je 106,14 miliona KM. Vlada RS je priznala da nije bilo efekata u povećanju prihoda u budžetima RS, fondova i lokalnih zajednica i da je cilj bio samo obaveza fiskalizacije, odnosno instaliranja fiskalnih sistema.

Ovo se može naći u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Međutim, u tom obrazloženju nema ni riječi o negativnim efektima, broju zatvorenih preduzeća i samostalnih trgovačkih radnji i izgubljenim radnim mjestima.

Navedeno je, također, da će svega 3.000 fiskalnih jedinica biti "defiskalizovano" što je samo šest posto od ukupnog broja, pa se postavlja pitanje šta tako mali broj preduzetnika da radi sa defiskalizovanim kasama.

U Vladinom Prijedlogu izmjena i dopuna zakona nedostaje cijelo poglavlje iz Nacrta izmjena i dopuna zakona kojim se preciznije obrazlaže koje su to djelatnosti predmet defiskalizacije, što je otvorilo dodatnu sumnju da se radilo o klasičnom političkom predizbornom marketingu vlasti.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na dan 8. jula 2014. godine (kada je rađena analiza u Ministarstvu finansija RS), ukupan broj podnesenih zahtjeva za fiskalizaciju je 47.389, od čega je postupak fiskalizacije završen kod 47.363 obveznika.

U Republici Srpskoj posluje 350 ovlaštenih servisa i svaki od njih, slobodno, ugovorom određuje cijenu tehničkog pregleda fiskalnih uređaja. Srednja cijena godišnjeg tehničkog pregleda iznosi 52,65 KM (sa obračunatim PDV-om). Ta cijena se uvećava za dodatnih 15 KM do 20 KM ako se tehnički pregled vrši na terenu, a ne u prostorijama ovlaštenog servisa.

Šteta za privredu Republike Srpske: 106.140.000 KM = jednokratni direktni podsticaji od po 5.000 KM za otvaranje 21.228 radnih mjesta

Stavovi i objašnjenja PDP, kao i finansijski pokazatelji za ovu aferu izvedeni su iz zvaničnih Vladinih obrazloženja Zakona o fiskalnim kasama i Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama.

Afera "Zloupotreba mladih"

PDP se pita kakva je korist od "Projekta potrebe mobilnosti i učešća mladih u afirmaciji omladinskog rada i organizovanja u RS" koji je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport 2008. godine platilo 199.000 KM nevladinoj organizaciji Centar za društvena kretanja?

Upitnost ovog projekta navedena je i u Revizorskom izvještaju Ministarstva za 2008. godinu kojim je glavni revizor RS utvrdio mnogo pitanja i nepravilnosti prilikom dodjele ovih sredstava nevladinoj organizaciji Centar za društvena kretanja koji je osnovao lični prijatelj i radni kolega ministra.

"Nikakvih efekata ove studije nije bilo za afirmaciju omladinskog rada i organizovanja u Republici Srpskoj. Najvećim dijelom sredstva su korištena za isplatu desetina hiljada ličnih honorara tako da se može opravdano sumnjati da se ovdje radi o klasičnom 'pranju' budžetskog novca u iznosu od 199.000 KM", dodaje PDP.

Šteta za budžet Republike Srpske 199.000 KM ili bespovratnog podsticaja od 2.000 KM za 100 škola sportova u cijeloj RS.

U prilogu ovih tvrdnji je Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske za period 01.01.-31.12.2008. godine gdje revizor na 11. strani iznosi tvrdnje o ovom projektu.

Afera "Zmijanjeplast"

PDP se pita da li je štetno djelovanje kada isplatite štetu po vansudskom poravnanju privatnom preduzeću preko njegovog advokata i na taj način omogućite naplatu potraživanja po osnovu poreza i doprinosa od istog tog preduzeća?

Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS planirane su isplate u iznosu 17.200.000 KM, od čega je realizovano 14.183.913 KM.

Najznačajniji dio ovih rashoda odnosi se na isplatu 11.000.000 KM po sudskom poravnanju sa Zmijanjeplastom. U međuvremenu je po prvoj tužbi presuđeno u korist Zmijanjeplasta, a isplata je izvršena iz budžeta za 2006. godinu, na ime unutrašnjeg duga (3.946.419 KM).

Skandalozno je da je isplata vršena preko ovlaštenog advokata sa namjerom da se izbjegne plaćanje višemilionskih obaveza Zmijanjeplasta po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa prema budžetima. U tom periodu preduzeće Zmijanjeplast je imalo skoro pet miliona duga po osnovu poreza i doprinosa prema budžetu RS, zdravstvenom, penzijskom i drugim fondovima.

Šteta za Republiku Srpsku 14.946.419 KM ili 46.707 prosječnih penzija.

Afera "Razvojna strategija"

Iz PDP-a postavljaju pitanje kakvi su efekti i za šta su potrošena sredstva sa posebne budžetske stavke 821700 – Izrada strategije razvoja Republike Srpske za 2009. godinu u iznosu od 2.000.000 KM?

"Veoma je interesantno vidjeti kako su potrošeni ovi milionski iznosi, ko je radio strategiju, da li je strategija implementirana i u kojem obimu", ističu.

Šteta za Republiku Srpsku dva miliona KM ili finansijska podrška od po 100.000 KM za 20 najnerazvijenijih opština u RS.

Dodaju da je danas Republika Srpska ekonomski, politički, ali i strateški u mnogo težem položaju, zaduženje je veće za 2 milijarde KM nego 2009. godine.

Broj zaposlenih je manji za 65.000 hiljada nego 2009. godine, deficiti u fondovima su dva puta veći nego 2009. godine, životni standard mnogo manji jer je evidentan rast potrošačkih cijena i cijene potrošačke korpe, realni iznos plata i penzija samim tim ispod nivoa od 2009. godine.

Afera "Sportsko veče"

PDP se pita kakva je korist od manifestacije ”Noć svjetskih šampiona” za koje je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport 2008. godine platilo 580.000 KM? PDP pita i da li su izdavani fiskalni računi i koliko je korist od ovog projekta imala Republika Srpska?

Šteta za Republiku Srpsku 580. 000 KM ili finansijska podrška u iznosu od po 5.800 KM za 100 amaterskih sportskih klubova u RS.

Iako je traženo od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport informacija o utrošku sredstava za ovu "sportsku manifestaciju" koju je podržalo i nekoliko javnih preduzeća, te grad Banja Luka, do dana današnjeg nema odgovora šta je to koštalo više od pola miliona KM, a plaćeno je iz budžeta RS.

Poznato je da je fiskalizacija započela godinu dana ranije i da je obaveza organizatora da kroz naplatu ulaznica evidentira prihod od prodaje. Nijemo je ostalo i Ministarstvo finansija na upit koliko je uplaćeno od ulaznica i ostalih prihoda po osnovu PDV-a i koliko je Republika Srpska naplatila poreza za ovaj grandiozan događaj.

Nevjerovatno je da su se ovoliko veliki iznosi uplaćivali za samo jedan večernji borilački meč i koncert, a da nema preciznog izvještaja niti iznosa poreske koristi za budžet.

Afera "Projekat Srebrenica"

PDP pita kakvi su efekti i za šta su potrošena sredstva sa posebne budžetske stavke 412900 ” – Projekat "Stichting Srebrenica Historical Project" Hag za 2010. godinu u iznosu od 400.000 KM?

Šteta za Republiku Srpsku 400.000 KM ili finansijska podrška od po 4.000 KM za 100 porodica optuženih pred Haškim tribunalom.

"Ovo je još jedan primjer trošenja sredstava bez ikakvog objašnjenja. Simptomatično je da je ovo bila posebna budžetska stavka jednako kao transfer Fondu PIO ili transfer socijalno ugroženim stanovnicima i slično, što govori da se ovakav budžetski tretman nije mogao dogoditi bez saglasnosti ključnih ljudi u vladajućoj koaliciji", ističu iz ove političke stranke.

Takođe, nikada nije dobijen odgovor na poslaničko pitanje o pravdanju, odnosno utrošku ovih sredstava i da se ova "nova" budžetska stavka pojavljuje u izbornoj godini.

Afera "IPA fondovi"

Pitaju se i zašto je otkazan projekat Transport – Podrška u sprovođenju obaveza iz saobraćajnog sektora iz IPA 2013?

Projekat je u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u Republici Srpskoj uključuje i putnu komunikaciju Sarajevo - Vardište, Ugar - Kneževo - Banja Luka, zaobilaznica Banja Luka, te željezničku prugu Kostajnica - Doboj i Doboj - Brčko.

Vrijednost projekta je 35 miliona KM, od čega je Republici Srpskoj trebalo da pripadne 1/3 ili 12 miliona KM.

Šteta za Republiku Srpsku 12.000.000 KM ili 37.500 prosječnih penzija.

Korištenje bespovratnih sredstva koja su bila na raspolaganju Bosni i Hercegovini kroz Instrumente pretpristupne pomoći tzv. IPA zavisilo je od stepena saradnje Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH.

Vrijednost pomoći u periodu 2007-2013 bila je skoro 100 miliona KM godišnje, kao i za IPA-2 za period 2014-2020 u iznosu od preko 11 milijardi KM za zemlje Zapadnog Balkana

Prilikom ugovaranja sredstava iz IPA za 2013. godinu izgubljena su bespovratna sredstva za projekat Transport, Podrška u sprovođenju obaveza iz saobraćajnog sektora zbog nesposobnosti vladajuće koalicije na entitetskom (ključni politički faktor u RS je bio SNSD) i nivou BiH (ključni politički faktor iz RS u institucijama BiH je bio SNSD).

Zbog izostanka dogovora, ova sredstva su od strane Evropske unije preusmjerena Kosovu i Srbiji. Napominju da su se tada koalicioni partneri na nivou BiH veoma lako dogovarali oko usvajanja budžeta, Zakona o Elektroprenosu, budžetima institucija BiH, ali su štetno djelovali ispuštanjem prilike da dobiju ova bespovratna sredstva za poboljšanje putne i željezničke komunikacije u RS i BiH.

Afera "Stručne usluge 1"

Kakvi su efekti i za koje potrebe su utrošena sredstva Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a sa budžetske stavke potrošačka jedinica 412700 - rashodi za stručne usluge 2011. u iznosu od 6.002.000 KM?", postavljaju pitanje iz PDP-a.

Ovaj iznos je, navodi se, isplaćen iz Budžeta Republike Srpske za 2011. koji je usvojen u decembru 2010, a da ni do danas nije poznato, tačnije - nikada nije odgovoreno na zvaničan upit skupštinskog odbora gdje je ovaj novac i za koje namjene je utrošen.

Šteta za budžet Republike Srpske iznosi 6.002.000 KM ili 18.756 prosječnih penzija, tvrdi PDP.

"Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a donio je 26. decembra 2014, prije rasprave o budžetu za 2015, jednoglasan zaključak (za njega su glasali i članovi odbora iz pozicije i opozicije) kojim se od Vlade RS-a traži detaljna informacija o trošenju novca. Preciznije, od Vlade se traži informacija o utrošku sredstava sa ove potrošačke jedinice u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a za period 2010-2014. za svaku isplatu pojedinačno.

Vlada je, po Poslovniku o radu NSRS, obavezna da na pitanje poslanika i na zahtjev odbora uputi zvaničan odgovor u roku od 15 dana, ali odgovor nije stigao. Iz tog razloga Odbor je poslao 16. marta ove godine urgenciju za traženje odgovora, ali odgovor nije stigao do danas", stoji u saopćenju.

Afera "Stručne usluge 2"

PDP je saopćio da je 2012. godine za nepoznate namjene potrošeno 5.674.000 KM. Pitaju kakvi su efekti i za koje potrebe su utrošena sredstva Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS sa budžetske stavke – potrošačka jedinica 412700 – Rashodi za stručne usluge za 2013. godinu u iznosu od 5.073.000 KM?

Ovaj iznos je isplaćen iz Budžeta Republike Srpske za 2013. godinu koji je usvojen u decembru 2012. godine. Do danas nije poznato, tačnije – nikada nije odgovoreno na zvaničan upit skupštinskog odbora: gdje su ove pare i za koje namjene su utrošene?

Šteta za Republiku Srpsku 5.073. 000 KM ili 16.360 prosječna penzija.

Nastavljena je praksa započeta dvije godine ranije, pa kada se saberu iznosi za nepoznate stručne usluge 2011, 2012. i 2013. godine isplaćene bez pravdanja dobije se cifra, za samo jednu potrošačku jedinicu, od 16.749.000 KM.

Afera "Klinički centar" i "Toplane"

Druga opoziciona stranka u RS-u, SDS se pita kako je moguće da se pored megalomanskih investicija u Kliničkom centru zanemari održavanje instalacija koje su neophodne za rad aparata za disanja na odjelu Intenzivne njege Klinike za dječije bolesti, koja je jedina takve vrste u cijeloj Republici Srpskoj, čime su dovedeni u opasnost životi novorođenih beba?

Isto tako, protekla decenija je potrošena na praznim obećanjima SNSD-a da će riješiti problem funkcionisanja Gradske toplane, ali je postalo očigledno da je stanje u ovoj strateškoj ustanovi postalo još teže te da se ponavlja priča iz prethodnih godina o nedostatku mazuta.

Iako su Gradske vlasti Banja Luke i rukovodstvo Toplane i početkom ove sezone grijanja tvrdili da Toplana spremno dočekuje sezonu grijanja, postalo je očigledno da oni nemaju nikakav plan o obezbjeđenju normalnog funkcionisanja ove ustanove u jeku sezone.

Namješteni tenderi, netransparentne javne nabavke, privatni aranžmani i partijsko zapošljavanje nestručnih i nekompetentnih kadrova u režiji SNSD-a su tako postali vrh ledenog brijega čije su katastrofalne posljedice morale kad - tad isplivati na površinu. SDS Banja Luka poziva nadležne organe, Tužilaštvo i MUP da pod hitno prečešljaju sve ugovore i stavke iz materijalno-tehničkog poslovanja u ovim ustanovama i provedu istrage, jer postoji realna opasnost od nastupanja nesagledivih posljedica po zdravlje i bezbjednost građana.

Afera "Nepotizam i zapošljavanje rodbine"

Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjednik Izvršnog odbora SNSD, danas delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD – njegov zet je dugogodišnji glavni savjetnik u kabinetu svog punca Nebojše Radmanovića.

Od prošle godine, zet je i suvlasnik privatne hidroelektrane Žiraja kod Teslića. Zetova majka (Radmanovićeva prija) je direktor Elektrokrajine koja kupuje struju od malih hidroelektrana u RS (dakle i od svog sina).

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i potpredsjednik SNSD - njen suprug je bio generalni direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, jednog od najvećih preduzeća za planiranje prostora, projektovanje i izgradnju u Republici Srpskoj.

Za vrijeme njenog mandata na premijerskoj funkciji, sin je zaposlen u Elektroprenosu BiH i pored činjenice da stotine drugih mladih obrazovanih ljudi nisu mogle dobiti posao na konkursu za radno mjesto u ovoj javnoj kompaniji

Nikola Špirić, bivši ministar finansija BiH, trenutno delegat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD – njegov sin, diplomata na poziciji prvog sekretara Ambasade BiH u Republici Srbiji.

Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS i član Predsjedništva SNSD – supruga, pomoćnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, zadužena za resor trgovine; – zet zaposlen u Elektroprenosu BiH i pored činjenice stotine drugih mladih obrazovanih ljudi nisu mogle dobiti posao na konkursu za radno mjesto u ovoj javnoj kompaniji.

Dušanka Majkić, delegat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Glavnog odbora SNSD – sin, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Vojin Mitrović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske – sin zaposlen kao ekonomski savjetnik u Kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao direktan rezultat prelaska u SNSD Vojina Mitrovića, poslanika u Narodnoj skupštini RS izabranog na listi NDP-a.

Afera "Konsultanti"

PDP pita:

Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće The Laurus Consulting Group? Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće Picard Kentz & Rowe?

  • Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće The Myrmidon Group LLC?
  • Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće Innovative Global Initiative and Solutions LLC?
  • Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće Quin Gillespie & Associates?
  • Kakva je uloga i koliko su novca dobili iz budžeta i koji su efekti rada konsultantske kuće Dewey and Le Bouef?

Dodaju da nikada nije podnesen izvještaj, niti se zna šta su građani Republike Srpske imali od raznih dogovora sa konsultantskim firmama. Jedan broj njih više ne postoji ili su služili samo za poznate načine izvlačenja novca iz budžeta.

Procjenjuje se da je preko 20 miliona KM uplaćeno ovim firmama direktno iz budžeta na veoma čudan ugovoran način.

Afera "Pšenica"

PDP ističe da uzalud bačen novac na još jedan primjer besmislenih odluka vladajućeg režima jeste "Program proizvodnje merkantilne pšenice u Republici Srpskoj za period 2011. - 2016. godina" za koji je izdvojeno nešto više od 100.000 KM.

Da je realizovan, Republika Srpska od naredne godine ne bi imala problema sa zadovoljavanjem domaćih potreba za hljebnim žitom. Međutim, po starom običaju, novac poreskih obveznika izdvojen je za Program koji je uradio Poljoprivredni institut iz Banje Luke, a pšenice i dalje nemamo dovoljno za sopstvene potrebe, naprotiv, sve više je uvozimo.

Sjetvene površine u RS od 2000. godine smanjile su se za više od 100.000 hektara. Republici Srpskoj potrebno je oko 210.000 tona pšenice na godišnjem nivou kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva. Programom unapređenja proizvodnje merkantilne pšenice predviđeno je, do 2016. godine, povećanje površina sa 20.000 u 2011/2012. godini na 40.000 hektara u 2016. godini, sa prosječnim prinosom od minimalno 5 tona po hektaru, što bi iznosilo 95% domaćih potreba.

Resorno Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske ne želi da prizna da je Program doživio fijasko.

Posljednje dvije godine sjetvene površine pod pšenicom su od 25.000-30.000 tona, iako se izdvaja podsticaj od 250 KM/ha i 0.05 KM premije za kilogram otkupljene merkantilne pšenice.

Prosječan prinos je tri i po tone po hektaru, što je manje od zacrtanih pet tona i što je znatno ispod ostalih zemalja u EU, ali i od Srbije i Hrvatske. I dalje uvozimo oko 100.000 tona pšenice godišnje, a naši poljoprivrednici muku muče sa otkupljivačima oko otkupne cijene. Podsticaji Ministarstva od 250 KM/ha zasijane pšenice i premija za otkupljenu pšenicu kasne i više od šest mjeseci.

Interesantno je da je Program prekinut jednom i to 2012. godine zbog nabavke regresiranog mineralnog đubriva.

Afera "Radišić-Grand Trade"

PDP ističe da je slučaj izgradnje zgrade Grand trade u strogom centru Banje Luke jedna je najkontroverznijih priča vezana za kriminal i korupciju pod zaštitom aktuelne vlasti u Republici Srpskoj. Saopćenje ove političke stranke prenosimo u cijelosti:

"Uostalom, kao što je to i njen vlasnik Mile Radišić, kum predsjednika Milorada Dodika, koji je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Radišić je od 10. marta do 18. novembra 2015. godine bio u bjekstvu i uz pomoć vlasti RS kroz medije provocirao građane RS izjavama da nema namjeru da se preda, da bi se najednom, niotkud, pojavio i predao Kaznenom zavodu na Tunjicama radi izdržavanja kazne zatvora.

Mile Radišić, vlasnik preduzeća Grand trejd iz Banje Luke, mahinacijama na tržištu hartijama od vrijednosti postao je većinski vlasnik preduzeća Medicinska elektronika i 30 dunuma zemljište u strogom centru Banje Luke.

Presudom Okružnog suda u Banjoj Luci od 8. novembra 2013. godine Mile Radišić je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te krivično djelo manipulacije cijenama i širenje lažnih informacija čime je oštetio RS za 1.143.187 konvertibilnih maraka.

Zbog ovoga mu je izrečena jedinstvenu kazna zatvora od tri godine. Ovu odluku potvrdio je i Vrhovni sud Republike Srpske.

Radišićeva Firma Grand trade, na dijelu zemlje Medicinske elektronike sagradila je grandiozni poslovno-stambeni objekat u koji je uloženo preko 70 miliona maraka.

Zbog višemjesečnih protesta građana Banje Luke poznatih kao "Picin park" 2012. godine ovaj objekat je bio u centru pažnje, ali građani nisu uspjeli u namjeri da opstane zelena površina.

Gradska uprava je 9. oktobra 2003. godine raspisala Konkurs za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na korištenje radi građenja na uglu ulica Vuka Karadžića i Prvog krajiškog korpusa, a rješenjem Skupštine grada Banja Luka 1. decembra 2003. godine plac je dodijeljen Radišiću.

Zemljište je potpuno nezakonito dodijeljeno Grand trade. Firma Integral inženjering Slobodana Stankovića takođe se prijavila na konkurs za dodjelu zemlje, sa najpovoljnijom ponudom. Međutim, u javnost je dospjela informacija da su Radišić i Čedo Savić, predsjednik Komisije i, u to vrijeme, direktor Zavoda za izgradnju grada, otvorili koverat i pri tom slomili pečat, kojim je zapečaćen.

Kada su se uvjerili da je njegova ponuda finansijski izdašnija od Radišićeve napisali su novu ponudu koja je bila bolja od Stankovićeve, zapečatili je i ostavili sa ostalim. Tu im se pojavio problem, jer su morali zapečatiti i Stankovićev koverat. Našli su visoko kvalitetnog falsifikatora u Srbiji koji im je napravio pečat Integrala, nakon čega su zapečatili i Stankovićevu ponudu. Kada su koverte otvorene, Radišić je bio bolji i dobio je zemlju.

Raspisivanju konkursa za pomenuto zemljište prethodila je višemjesečna procedura, na čiju slabu vezu sa zakonom je više puta upozoravano. Jedan od ranijih posjednika spornog zemljišta AD Medicinska elektronika Banja Luka doveo je u pitanje zakonitost postupka kojim je to zemljište izdvojeno iz posjeda. Rješenje o izdvajanju iz posjeda zemljišta u centru Banje Luke, Skupština grada donijela je još 12. maja 2003. godine.

Rješenje je doneseno bez obzira na to što prethodno nije doneseno rješenje o urbanističkoj saglasnosti. Na taj način prekršen je Zakon o upravno-pravnom postupku. Zbog toga je Medicinska elektronika 17. juna 2003. godine Okružnom sudu Banja Luka podnijela tužbu kojom se zahtijeva poništenje spornog rješenja Skupštine grada Banja Luka.

U toj tužbi se navodi i to da je zastupnik ovog preduzeća shodno članu 30 stav 1 Zakona o građevinskom zemljištu, prilikom njegovog saslušanja u postupku preuzimanja građevinskog zemljišta, podnio zahtjev za ostvarenje prvenstva prava korištenja zemljišta radi građenja. Oglušujući se o sve zahtjeve i primjedbe Medicinske elektronike, Skupština grada je sporno građevinsko zemljište dodijelila firmi Grand trade koja nikada nije izmirila svoje obaveze.

Nakon obznanjivanja afere oko nelegalnog dodjeljivanja zemljišta firmi Grand trade 2004. godine, jedna komercijalna banka dodjeljuje Radišiću kredit, kojim je on trebao platiti zemlju i dažbine gradu.

Grand trade je za zemljište trebao platiti svega 4,4 miliona maraka. Uz to, Radišić je trebao platiti i milion i sto hiljada KM na ime dažbina gradu. Sve u svemu 5,5 miliona, a sudski vještak tada je procijenio da je vrijednost zemlje 12 miliona, što znači da je grad na ovom poslu izgubio gotovo osam miliona maraka. Gradska skupština je Radišiću dodijelila 27 dunuma kod Medicinske elektronike, ali je te 2003. godine za svega 100 hiljada maraka njegovoj firmi Grand trade prodala i dodatna tri dunuma u naselju Mejdan.

Grad je uz zemlju, Radišiću poklonio i projektnu dokumentaciju. Zemlja u Obilićevu ključna je u cijeloj priči, jer ta tri dunuma Radišić "prodaje" Ljubi Ćubiću, vlasniku firme Niskogradnja, za 5,5 miliona maraka, odnosno za tačno onoliko novca koliko je on trebao platiti za onih 27 dunuma u centru grada. Apsolutno je nesporno da je ovdje riječ o sofisticiranoj prevari.

Radišiću je dodijeljen kredit od gotovo 5 miliona maraka, kojim on plaća mali dio obaveza gradu, a veći dio para zadržava. Radišić nije vraćao pare, pa je dogovoreno da Ćubić preuzme Radišićev milionski dug.

Ćubić se zadužuje za 5 miliona, tako što banci prebacuje svoja potraživanja od opština u kojima je SNSD na vlasti. Banka to prihvata i opštinama odobrava dugoročne kredite, a Ćubiću prebacuje pare, koje on daje Radišiću, a ovaj opet banci. Suštinski, opštine plaćaju Radišićev plac, jer su Ćubićevi poslovi u njima naduvani. Ćubić i Radišić međusobne obaveze zatvaraju raznim Ugovorima.

Prvi sklapaju krajem 2005. godine, a Radišić daje pod hipoteku Ćubiću ona tri dunuma iz Mejdana, a Ćubić njemu četiri miliona maraka. Nakon toga, januara 2007. godine klapaju predugovor o kupoprodaji nekretnina, kojim Radišić Ćubiću tri dunuma, koja je gradu Banja Luka platio 100 hiljada maraka, sada prodaje za 5,5 miliona. Sve je ovjereno kod notara aprila 2008. godine, kada su smatrali da su najveći dio poslova pokrili papirima. Ćubić je ovih 5,5 miliona izvukao iz izgradnje puteva u Srebrenici gdje je otuđeno preko 30 miliona maraka.

Nakon otvaranje afere Medicinska elektronika, gradonačelnik Davidović je podnio zahtjev zemljo-knjižnom uredu da oduzme prava firmi Grand trade na korištenje zemljišta, a morao je podnijeti i zahtjev da se i ona tri dunuma oduzmu Ćubićevoj Niskogradnji. Davidović je to morao uraditi još prije šest godina, jer je tako precizirano Rješenjem skupštine grada. Radišiću je zemljište moralo biti davno oduzeto, jer, prema zvaničnim podacima, nije uplatio najmanje 960 hiljada za dažbine. Ta cifra je višestruko veća, jer je Radišić falsifikovao uplatnice, kako nam je potvrđeno u Specijalnom tužilaštvu. Na kraju cijele priče, uprava grada Banjaluka, nakon hapšenja osumnjičenih u aferi Medicinska elektronika, oduzela je Radišiću zemljište, kako bi se primirila javnost, ali plac će mu biti vraćen.

Radišić je u zatvoru od 18. novembra, ali time nije riješen ni dio problema koji je stvoren mahinacijama u vezi sa ovim slučajem".