{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve je spremno za sesiju Igmanske inicijative

S
28.5.2010. u 11:59
0
6
Sve je spremno za sesiju Igmanske inicijative
0
Sve je spremno za sesiju Igmanske inicijative
Kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH Vehid Šehić izjavio je Srni da je sve spremno za sutrašnju sesiju Igmanske inicijative u Sarajevu, na kojoj se očekuje oko 300 učesnika.
Šehić je ocijenio da će sigurno najviše pažnje zaokupiti predsjednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

On je potvrdio da za skup vlada veliko interesovanje medijskih kuća ne samo iz BiH, nego i iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Prema Šehićevim riječima, veoma je moguće da će na marginama sesije Igmanske inicijative sutra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti održani bilateralni sastankci na nivou predsjednika tri države i članova Predsjedništva BiH.

"Vjerujem da će na kraju skupa u Sarajevu lideri u regionu svečano potpisati zajedničku deklaraciju koja je pripremljena u duhu zajedničkog života, stremljenja ka EU, boljeg ambijenta za život svih građana u regionu, kao i afirmacije humanizma, baštine antifašizma i svega onog što predstavlja normalan ljudski život", rekao je Šehić.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Željka Kujundžija potvrdila je Srni da će pripadnici SIPA-e, u skladu sa zakonom i važećim propisima i procedurama, sutra u Sarajevu obezbjeđivati sva lica koja imaju VIP-status, na najvišem bezbjednosnom nivou.

Povodom 10 godina od normalizacije odnosa u regionu i 10 godina od osnivanja Igmanske inicijative u Sarajevu će u naredna dva dana biti održana 21. sesija Igmanske inicijative pod nazivom "Bilans odnosa u regionu - bilateralni odnosi i regionalna saradnja".

Programom ovog skupa, predviđeno je da se učesnicima sutra, u 11.00 sati, u Velikoj sali Parlamenta BiH najprije obrate Šehić, te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas.

Potom će uslijediti i obraćanje četvorice kopredsjednika Igmanske inicijative, i to, osim Šehića, još Branka Lukovca iz Crne Gore, Zorana Pusića iz Hrvatske i Aleksandra Popova iz Srbije.

Neposredno pred proglašenje deklaracije biće upriličena i obraćanja Silajdžića, Tadića, Josipovića i Vujanovića. Organizatori su predvidjeli i promociju Foruma mladih Igmanske inicijative.

Organizatori sesije Igmanske inicijative su Forum građana Tuzla, Centar za regionalizam Novi Sad, Centar za demokartiju i ljudska prava Podgorica i Građanski odbor za ljudska prava Zagreb.

Igmanska inicijativa je pokret nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, usmjeren na bržu normalizaciju odnosa zemalja potpisica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: