CIK
0

"Sve je spremno za održavanje lokalnih izbora"

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je, što se tiče organa za provođenje izbora sve spremno za održavanje lokalnih izbora 2008.

"Prema najnovijim informacijama s terena, iz općina, nemamo apsolutno nijedan podatak relevantan, dakle nijednu činjenicu zadokumentovanu koja bi mogla indicirati da se nešto može desiti u smislu nepredviđenih okolnosti na biračkim mjestima. Želim s tim u vezi posebno da naglasim neke informacije, poluinformacije, ili dezinformacije koje se plasiraju u vezi s masovnim korištenjem falsificiranih ličnih dokumenata i kao tobože tim razlogom za odgađanjem izbora itd.", kazao je Arnautović.

Napomenuo je da je Izbornim zakonom jasno utvrđeno šta se mora desiti da bi se eventualno neki izbori odgodili. Ključna stvar je, kazao je on, da CIK može odgoditi izbore ili raspisati odgođene izbore samo na osnovu utvrđenih činjenica koje ukazuju nedvojbeno da zakazani izbori ne bi mogli biti održani u fer i poštenoj atmosferi, odnosno okolnostima.

"Do ovog trenutka nemamo nijednu relevantnu činjenicu, dokumentovanu, od bilo kojeg državnog organa u državi BiH - od MUP-a, Tužilaštva, ili bilo koje druge agencije za provođenje zakona, koja bi nam ukazala na činjenicu, dokumentovano, da postoji potreba da se odgode neki izbori. Šta će se desiti na sam dan izbora, to ćemo vidjeti", kazao je Arnautović.

Član CIK-a BiH Vedran Hadžović, koji je i član Koordinacionog odbora za sigurnost izbora, je kazao da pripreme za izbore teku u pozitivnom okruženju, nema na terenu situacija koje bi bile alarmantne.

"Po našoj ocjeni, mi smo zadovoljni ukupnom sigurnosnom situacijom u BiH“, kazao je on.

Član CIK-a Tihomir Vujičić je iznio podatak da su do danas CIKBiH i općinske izborne komisije dobile ukupno oko 130 prigovora i žalbi. On je podsjetio da su općinske izborne komisije uglavnom nadležne da u prvom stepenu rješavaju prigovore. CIKBiH rješava po žalbama na odluke CIK-a, a na sve odluke CIK-a nezadovoljna strana ima pravo uložiti žalbu Sudu BiH.

"CIKBiH samo u pet slučajeva se pojavljuje kao prvostepeni organ. To su slučajevi: ako se ometaju novinari u vršenju posla vezano za izborni proces; korištenje jezika koji može da uputi na nasilje i širenje mržnje; lažno predstavljanje uime nekog političkog subjekta; slučaj vezan za izbornu šutnju i slučaj povrede od političkog subjekta u medijima", kazao je Vujičić dodajući da je CIK do sada izrekao sankciju za jednog nosioca liste za skupštinu općine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je pojasnio da je CIK jučer donio odluku kojom se uklanja ime Vinka Perića s kandidatske liste Srpske napredne stranke RS-a na lokalnim izborima za odbornika u Skupštini općine Bosanska Gradiška i izriče mu se novčana kazna od 10.000 KM zbog povrede pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Pojasnio je da je na osnovu podataka koje je dobio od RAK-a, CIK BiH ocijenio da se radi o jeziku mržnje.

Na novinarsko pitanje u vezi s navodima o izdavanju lažnih CIPS dokumenata, član CIK-a Vedran Hadžović je kazao da nisu dobili obavijest o tačnom broju osoba na koje se to odnosi niti njihova imena.

"Imamo obavještenje da je istraga u toku. Tražili smo da što prije dobijemo imena i bilo bi dobro da smo ih dobili i prije izbora da bismo mogli poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom. Međutim, očigledno je da ćemo te podatke dobiti tek nakon izbora i neizvjesno je ustvari kada", kazao je Hadžović.

Uglavnom, dodao je, sad je stvar na nadležnim organima da urade svoj posao i kad se završi istraga i utvrdi u zakonom utvrđenom postupku da se radi o nezakonitom izdavanju CIPS ličnih dokumenata, mi ćemo preduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom.

"Mi smo se obratili odmah svim nadležnim organima u BiH – Ministarstvu sigurnosti BiH, SIPA-i, entitetskim, kantonalnim ministarstvima, policiji Brčko Distrikta i Tužilaštvu BiH i tražili od njih hitne informacije s podacima o ovom slučaju. Dobili smo odgovor od Tužilaštva BiH i od jednog kantonalnog ministarstva. U odgovoru se kaže da je istraga u toku i da nam ništa više o tome ne mogu reći", kazao je Hadžović.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ga je dopunio kazavši da su dobili odgovore od MUP-a Kantona 10-Livno, od MUP-a RS-a, Policije Brčko Distrikta, od Agencije za zaštitu ličnih podataka i od Tužilaštva BiH.

"Ni u jednom od ovih pet odgovora, akata, nema nijedno ime niti broj koje bi sa činjeničnim elementima ukazalo na to da se radi o falsifikovanom dokumetu što bi nama bilo dovoljno da poduzmemo mjere iz naše nadležnosti. Sve je priča - tamo ima 2.000, tamo ima 1.000, tamo ima 50 i tako dalje", kazao je Arnautović.