{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve je spremno za novu Jadransku i Jonsku makroregiju: Komisija zbližava zemlje

F
18.6.2014. u 15:35
0
1
Sve je spremno za novu Jadransku i Jonsku makroregiju: Komisija zbližava zemlje
0
Evropska komisija danas je službeno pokrenula novu EU strategiju Evropske unije (EU) za Jadransku i Jonsku regiju u vidu Komunikacionog i Akcionog plana, čija je svrha da omogući da 70 miliona stanovnika iskoristi prednosti bliske saradnje u regiji. To podrazumijeva poticanje pomorske ekonomije, održavanje morskog okoliša, dovršavanje transportnih i energetskih veza i unapređivanje održivog turizma.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Strategija također pruža dragocjenu priliku za buduće članice i kandidate EU da rade zajedno s EU članicama, doprinoseći integraciji Zapadnog Balkana u EU. Ovo je prva velika EU "makro-regionalna strategija" s tako velikim udjelom zemalja koje nisu članice EU, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija koje sarađuju s članicama EU, Hrvatskom, Grčkom, Italijom i Slovenijom.

"Saradnja u svrhu suočavanja sa zajedničkim izazovima i poticanja zajedničkog potencijala itekako se isplati. Jadransko-jonska će biti treća evropska makro-regionalna strategija", izjavio je u saopćenju evropski komesar za Regionalnu politiku Johannes Hahn.

Dodao je da kako bi strategija postigla željeni efekat, obuhvaćene zemlje trebaju izvući pouke iz iskustava Strategije za regiju Baltičkog mora i Strategije za Dunavsku regiju, a to je važnost fokusiranja na prioritete uz snažno političko vodstvo.

"U regiji u kojoj su se dogodili neki od najvećih nedavnih sukoba u Evropi, Jadransko - jonska strategija donosi saradnju između EU i susjednih zemalja i može imati važnu ulogu u poticanju integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", zaključio je Hahn.

Po dvije zemlje u paru, jedna EU članica i jedna koja nije, koordinirale su razvoj svakog elementa Akcionog plana, Grčka i Crna Gora: Plavi rast, Italija i Srbija: Povezivanje regije, Slovenija i BiH: Kvalitet okoliša, te Hrvatska i Albanija: Održivi turizam.

Očekuje se da će EU vodstvo u Evropskom vijeću pod italijanskim predsjedanjem uvesti ovu strategiju krajem ove godine. U izvještaju o evaluaciji iz 2013. godine, Evropska komisija preporučuje da se nove makro - regionalne strategije koncentriraju na nekoliko dobro definiranih ciljeva te da se ti ciljevi implementiraju putem jasnog Akcionog plana, saopćeno je iz Delegacije EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: