Upozorenje apotekara
23

Sve izvjesnija obustava izdavanja lijekova pacijentima u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Štrajk, zatvaranje apoteka na nekoliko dana, a samim tim i potpuna obustava izdavanja lijekova s esencijalne liste drastičan je korak koji bi mogli poduzeti magistri farmacije iz Tuzlanskog kantona, ukoliko do kraja godine ne bude udovoljeno njihovom zahtjevu koji se odnosi na povećanje cijene usluge po izdatom receptu.

Ostvarenje ovog upozorenja sve je izvjesnije, s obzirom na to da novca za ispunjenje zahtjeva nema.

Borbi tuzlanskih magistara farmacije koji traže povećanje cijene naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova za koju dobijaju jednu konvertibilnu marku s PDV-om, još uvijek se ne nazire kraj. Ukoliko s Vladom Tuzlanskog kantona ne postignu dogovor do kraja godine, apotekari su uputili ozbiljno upozorenje koje vodi ka drastičnom koraku - štrajku, zatvaranju apoteka na nekoliko dana, što dovodi do potpune obustave izdavanja lijekova pacijentima s propisanim receptima ljekara.

"Mi ne odustajemo od naših zahtjeva, a krajem ove godine trebamo potpisati ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK vezano za izdavanje lijekova. To će odrediti naše djelovanje u narednom periodu. Socijalni mir najlakše je kupovati preko apoteka koje su uključene u sistem primarne zdrastvene zaštite, jer mi smo direktni pružalac usluge izdavanje pacijentima lijekova sa esencijalne liste. Dakle, mi smo produžena ruka Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Posao izdavanja lijekova te brige o lijeku i pacijentu, uz savjetovanje fantastično odrađujemo. Isto tako postoji opcija i da mi otkažemo te usluge, a to je jedan vid štrajka", kazala je za Klix.ba predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

Nema novca za ispunjenje zahtjeva S druge strane, povećanje cijene usluge po izdatom receptu Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja bi koštalo okvirno 1,7 miliona KM, međutim, prema svemu sudeći, novca za ovu namjenu u kasi neće biti.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić za Klix.ba je kazao da su trenutno nemoćni vezano za ispunjavanje zahtjeva apotekara koji postoji još od 2016. godine. Naime, kako je istakao, prije tri godine farmaceutska kuća Ibn Sina je uputila tužbu prema zavodu vezano za povećanje visine naknade, međutim, ona je prema odluci Konkurencijskog vijeća proglašena neopravdanom.

"Oni (Ibn Sina, op.a.) su uložili žalbu na to, pozivajući se na iznos naknade u drugim kantonima, ali mi ne možemo utjecati na to, jer su zdravstvene politike u kantonima nezavisne. Imali smo obračun sredstava u zdravstvu za 2018. godinu, a farmaceutske kuće su iskazale dobit u iznosu većem od devet miliona KM. Mi sada i da povećamo iznos usluge po receptu, čisto sumnjamo da će to otići u korist uposlenika, odnosno osoba koje se bave izdavanjem lijekova", rekao nam je Hodžić.

Mirsad Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsad Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kazao nam je i to da Zavod zdravstvenog osiguranja TK visinu iznosa naknade ne može mijenjati prije nego što svoj stav donese Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, odnosno Kantonalna vlada, istaknuvši da bi se početkom iduće godine trebalo krenuti i sa implementacijom e-recepta čime bi dio poslova apotekara trebao biti smanjen.

Kantonalni zavod, prema njegovim riječima, za šest mjeseci ove godine zabilježio je i deficit od skoro 800.000 KM, a minimalna dobit se tek pojavila u septembru.

"Što se tiče zavoda, mi sve finansiramo prema programima i raspoloživim sredstvima, a zbog deficita, nažalost, nisam siguran da će biti dovoljno sredstava za udovoljavanje zahtjevima farmaceuta. Volio bih da sada na raspolaganju imamo dovoljno sredstava i da sam ja osoba koja odlučuje o tom pitanju. Međutim, stanje je takvo kakvo jeste. Mi imamo i zahtjeve gdje doktori prema novom granskom kolektivnom ugovoru, koji bi trebao biti usvojen na federalnom nivou, traže povećanje satnice sa utvrđenim platnim razredima i slično", istakao je Hodžić.

Prvi čovjek zavoda dodao je i da bi se u 2020. mogli naći u novom problemu vezano za znatno smanjenje prihoda, posljedično usvajanju novog zakona o doprinosima.

Iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona također kažu da novca za ispunjavanje zahtjeva magistara farmacije nema. Resorna ministrica Dajana Čolić kaže da su prije dva mjeseca imali sastanak s predstavnicima Farmaceutske komore, uključujući i predstavnike Gradskih apoteka u Tuzli, upravo na temu povećanja naknade za isporučeni recept s esencijalne liste.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

"Međutim, dobili smo informaciju da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u prvih šest mjeseci negativno poslovao, a imamo blagi suficit u prvih devet mjeseci te mislim da nećemo imati sredstava da ispunimo taj njihov zahtjev", naglasila je Čolić.

Neravnopravan položaj Za razliku od ostalih kolega, farmaceuti u Tuzli imaju naknadu od jednu marku s uračunatim PDV-om po obrađenom receptu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ova usluga košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom 1,75 KM a u Sarajevskom 1,95 maraka.

"Nije stvar u tome da li će se naš zahtjev ispuniti ili ne, već se rad farmaceuta u Tuzlanskom kantonu mora izjednačiti sa ostalima u Fedraciji Bosne i Hercegovine. Uvijek postoje finansijska sredstva u budžetu, samo treba uraditi rebalans", istaknula je predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

U 52 zdravstvene ustanove tuzlanske regije koje imaju 150 poslovnica, odnosno apoteka zaposleno je nešto manje od 500 magistara farmacije.