Branko Todorović
0

Sve institucije uključiti u rješavanje slučaja u Fazlagića Kuli

FENA
Neohodno je da sve nadležne institucije i istražni organi u Bosni i Hercegovini što hitnije daju svoj doprinos u rasvjetljavanju uzroka požara u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka, kazao je u utorak izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a Branko Todorović.

Naveo je i da su ohrabrujuće izjave najviših predstavnika vlasti iz RS-a da će, bez obzira na uzroke požara, hitno obezbijediti sredstva kako bi se taj vjerski objekat počeo obnavljati.

Todorović smatra kako bi se time pokazala odrđena spremnost vlasti RS-a da u praksi podrže slobodu vjeroispovijesti, povratnike i mogućnost ostvarivanja ljudskih prava u svakodnevnom životu onih koji su u BiH najugroženiji.

Naglasio je da su upravo povratnici i nacionalne manjine dvije najugroženije kategorije građana BiH kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Povratnici u oba entiteta svakodnevno imaju ozbiljne probleme u ostvarivanju svojih ljudskih i građanskih prava. Diskriminirani, ne pomaže im se u procesu reintegracije i resocijalizacije“, rekao je Todorović je na pres-konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a je naglasio i da se malo govori o brojnim problemima s kojima su suočeni povratnici.

Todorović je istaknuo da su građeni BiH, odnosno veliki dio njih, u potpunosti uskraćeni za mnoga od osnovinih ljudskih prava prava, posebno kada je u pitanju sloboda vjeroispovijesti.

Govoreći o današnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, on je pozvao sve institucije u BiH da se više pozabave riješavanjem pitanja korupcije u zemlji jer svi izvještaji nevladinih organizacija u našoj zemlji i međunarodnih ekspertnih organizacija govore da je BiH jedna od zemalja u Evropi s najvišim stepenom korupcije.