'Sve dok je OHR ovdje, BiH neće biti slobodna'

F
FENA
29.10.2008. u 16:08
0
0
'Sve dok je OHR ovdje, BiH neće biti slobodna'
0
'Sve dok je OHR ovdje, BiH neće biti slobodna'
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović smatra da BiH neće biti slobodna zemlja dok god u njoj bude Ured visokog predstavnika.
"Ono o čemu odavno govorim da međunarodna zajednica svoje prisustvo naredbodavno ovakvo kakvo jeste mora promijeniti, sazrijeva i u Evropskoj uniji“, rekao je Radmanović danas novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da dio onoga što trebamo očekivati je korak ka prestanku ovakve međunarodne zajednice u BiH, a samim tim i pripreme za kancelariju EU, umjesto OHR-a.

Istakao je da će se o budućem statusu Ureda visokog predstavnika u BiH više znati nakon novembarskih sastanaka ministara Evropske unije, koji će biti posvećen samo BiH, i Vijeća za implementaciju mira.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je međunarodna zajednica zabrinuta za stanje u BiH i da je u ovom trenutku zemlja daleko od Evropske unije, Radmanović je rekao da se s ovim ocjenama ne slaže.

"Prvo ako je tačno ono što sam pročitao, da je retorika u BiH najgora stvar, onda smo na dobrom putu“, rekao je Radmanović ističući da su koraci BiH prema EU vezani i za opstanak OHR-a i ispunjavanje uvjeta na kojima se radi.

Po njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je usvojio akcioni plan i rješava postavljene zadatke.

"Neke stvari iz evropskog partnerstva nisu riješene jer zadiru u ustavnu problematiku i ne možemo ih riješiti. Ako su u EU opredijeljeni da BiH i susjedi postanu kandidati onda ćemo mi vrlo brzo sve ispuniti. Druga stvar je što ima se osjećaj da su jake snage u EU koje ne pokazuju želju da to ide brže“, ocijenio je član bh. predsjedništva Radmanović.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: