Stanislav Čađo
0

"Sve bolja saradnja sigurnosnih agencija u regiji"

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ocijenio je da je saradnja ovog ministarstva sa bezbjednosnim agencijama u BiH i u susjednim zemaljama "iz dana u dan sve bolja".

Čađo je rekao da je najočitiji napredak u saradnji sa policijom Srbije što se vidi na primjeru nedavne akcije hapšenja članova međunarodne kriminalne grupe Darka Eleza.

On je dodao da saradnja sa policijom Srbije poslije nedavnih hapšenja dobija novu dimenziju i predstavlja jedan stepenik više u njenom unapređenju.

"Ono što građani treba da znaju i vjeruju jeste da ćemo i ovu i saradnju sa ostalim bezbjednosnim agencijama i u budućnosti bitno unapređivati", rekao je Čađo novinarima u Bijeljini.

Odgovarajući na konstataciju novinara da se najveći broj kriminalaca iz RS i Federacije BiH nalazi u Srbiji, Čađo je naveo da je to problem koji se reguliše bilateralnim sporazumima, posebno kada je riječ o izručenjima osumnjičenih lica.

Prema njegovim riječima, nedefinisanje ključnih pitanja saradnje pravosuđa i pravosudnih institucija zemalja regiona predstavlja pogodno tlo kriminalcima da se tako ponašaju, odnosno da mogu izbjegavati izlazak pred lice pravde. 

"Policija to teško prihvata i taj problem pod hitno mora biti riješen, ako hoćemo da zadamo udarac organizovanom kriminalu na širem prostoru ovog regiona", naglasio je Čađo.