Zloupotreba položaja
74

Švancer nevladnim organizacijama davala grantove Parlamenta FBiH pa tražila pola novca

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zamjenicu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesnu Švancer (SBB) tereti se da je nevladnim organizacijama dodjeljivala novac iz grantova Parlamenta FBiH koji je dijelom preusmjeravan na njen račun.

Općinski sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona te je zamjenici predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesni Švancer odredio jednomjesečni istražni pritvor.

Švancer se sumnjiči da je u svojstvu članice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

"Službena ili odgovorna osoba u Federaciji BiH, koja iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlasti, prekoračivši granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", piše u članu 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla Admir Arnautović kazao nam je da se Švancer sumnjiči kako je zloupotrijebila položaj ili ovlasti u vezi s dodjelom grantova iz budžetskih rezervi.

"Ovdje se radi o zloupotrebama, jer je zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Vesna Švancera tražila povrat pola novca", rekao je Arnautović.

Podsjećamo, pored Vesne Švancer u akciji kodnog naziva "Globus" uhapšen je i član Općinskog odbora SBB-a Gračanica Said Kapetančić.

Švancer je i u januaru prošle godine na Općinskom sudu u Zenici osuđena na kaznu uvjetnog zatvora zbog krivičnog djela prevare.

U tom slučaju ona je u maju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura, odnosno blizu 40.000 KM te da će dobijeni novac predati D. V. Švancer je ovaj novac zadržala za sebe.

Još uvijek nije poznato da li će SBB ili bilo koja druga politička stranka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuti inicijativu za smjenu Švancer.