BiH
0

Svakog ponedjeljka protesti mlađih inspektora MUP-a Kantona Sarajevo

FENA
Grupa mlađih inspektora MUP-a Kantona Sarajevo danas se ponovno okupila ispred zgrade ovog ministarstva u Sarajevu zahtijevajući rješavanje njihovog radnopravnog statusa.

Oni su prije 15 dana predali tužbe Općinskom sudu u Sarajevu protiv MUP-a KS-a, nakon što su od kantonalne Uprave policije dobili negativan odgovor na njihov zahtjev za raspoređivanje na radna mjesta u ovo ministarstvo.

Tužbe je podnijelo 55 diplomiranih kriminalista, kriminalista i profesora sigurnosti, koji smatraju da MUPKS krši kolektivni ugovor i zakonske obaveze vezane za njihovo raspoređivanje.

Diplomirani kriminalist Adnan Hurić izjavio je Agenciji FENA kako su mlađi inspektori obustavili svakodnevne proteste kako se to ne bi protumačilo kao pritisak na nezavisno sudstvo, ali će organizirati protestna okupljanja svakog ponedjeljka do ispunjenja zahtjeva.

Hurić navodi da su o svom problemu informirali Helsinški komitet za ljudska prava u BiH i državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje im je obećalo da će njihov predmet razmatrati.