Svakog dana na cestama BiH strada jedna osoba: Kampanjom se želi utjecati na svijet građana

Svakog dana na cestama BiH strada jedna osoba: Kampanjom se želi utjecati na svijet građana
11
F
FENA
17.11.2019. u 14:05
8
komentara
11

dijeljenja
Svakog dana na cestama BiH strada jedna osoba: Kampanjom se želi utjecati na svijet građana Foto: Fena
Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i članovi Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini obilježili su odgovarajućom kampanjom u glavnom gradu BiH Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja.
Akcijom priređenom na jednom od centralnih gradskih trgova ispred BBI centra ukazali su na alarmantne pokazatelje o svakodnevnom stradanju učesnika u sobraćaju na cestama u Bosni i Hercegovini te apelovali da vlasti poduzmu mjere za unapređenje sobraćajne infrastrukture i strateški odgovor društva u cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća.

Predsjednik Udruženja Osman Lindov rekao je novinarima da na cestama BiH svakog dana u prosjeku strada jedna osoba. Ni broj onih koje pogodi doživotni invaliditet nije zanemarljiv. Lindov je izrazio zahvalnost uime Udruženja medicinskom osoblju, vatrogascima i članovima više drugih službi koje nastoje pomoći stradalim učesnicima u saobraćaju.

"Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja posvećen je sjećanju na milione poginulih širom svijeta i izražavanju saosjećanja porodicama žrtava. Obilježava se već 25 godina širom svijeta, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje tog dana u trećoj nedjelji novembra - naveli su organizatori kampanje.

Po statističkim podacima, na bosanskohercegovačkim cestama su u protekloj godini zabilježene 36.672 saobraćajne nezgode. Život je izgubilo 277 ljudi, a 10.403 teže ili lakše ozlijeđeno.

Cilj kampanje bio je smanjiti upola broj poginulih i ozlijeđenih ljudi na cestama.

"Život nije dio automobila, neobnovljiv je“, „Adrenalin nije vrijedan ugašenog života" i „Mlade koji gube život na našim cestama brojimo svakodnevno“ upozoravajući su slogani pod kojim je organizirana ta akcija.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...