Suđenje za zločine u Konjicu
0

Svakodnevna premlaćivanja u logoru Ćelebići

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Nekadašnji zatočenik u logoru Čelebići svjedočeći na suđenju za zločine počinjene u Konjicu kazao je da mu optuženi Eso Macić nije ostao “nimalo u lijepom sjećanju”.

Zdravko Đorđić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je optuženi početkom juna 1992. ušao u hangar, gdje su bili zatočenici, te da je rekao: “Danas je Bajram, mora se nešto zaklati!”. Tada je iz hangara izveden Milorad Kuljanin, kojem je noga bila povrijeđena. Začuo se pucanj. Momci koji su bili vani su ušli i rekli da su vidjeli kako ga je Macić ubio”, rekao je Đorđić, koji je u logor doveden 28. maja 1992. godine.

Tokom boravka u logoru svjedok je, kako je kazao, nekoliko puta premlaćivan.

"Poslije odlaska Crvenog križa smo svi bili pretučeni. Naređeno nam je da sjednemo i oborimo glavu, dok su ruke bile iznad glave. Tukli su nas dok svaki stražar nije udario svakog zatvorenika.Tada su mi polomljena rebra i povrijeđena kičma”, ispričao je svjedok, istaknuvši da je u tome učestvovao i optuženi Hazim Delić, kojeg lično poznaje.

Za optuženog je svjedok rekao da je bio obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, te da je bio stražar.

Državno tužilaštvo tereti Esu Macića, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Čelebići u sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu. Kako se navodi u optužnici, Macić je u junu 1992. godine s neidentifikovanim čuvarima logora Čelebići surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je od udaraca podlegao.

Haški tribunal osudio je Hazima Delića, nekadašnjeg zamjenika, a potom i upravnika logora Čelebići, na 18 godina zatvora.

Na ovom ročištu, nastavljeno je i unakrsno ispitivanje Mladena Vukale, svjedoka Tužilaštva BiH, koji je rekao da je vidio kako su Šćepu Gotovca na smrt pretukli Delić, Macić, Esad Landžo i još neki vojnici.

“Tukli su ga u hangaru, pa vani, pa opet u hangaru. Delić ga je počeo prvi udarati”, rekao je Vukalo.

Esada Landžu je Haški tribunal osudio na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Konjicu.

Iako je na prošlom ročištu Kadrija Kolić, branilac Ese Macića, zatražio izuzeće Jasmine Kosović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, taj zahtjev je odbijen i suđenje je nastavljeno, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. mart.