Projekt "Mi smo OK“
0

Svako treće dijete žrtva fizičkog vršnjačkog nasilja

Sarajevo-x.com
U prostorijama Gradske uprave danas je održana press konferencija povodom završetka projekta razvijanja kulture nenasilja "Mi smo OK“. Udruženje “Humanitarna organizacija Altius” realizovala je u periodu od 28.08.2011. do marta 2012. godine ovaj projekat u partnerstvu sa UNDP-om, Gradom Sarajevom, Općinom Novi Grad, Kantonalnim centrom za socijalni rad i osnovnim školama sa područja grada Sarajeva.

Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika, čestitao je učesnicima na uspješno okonačnom projektu, te istaknuo da je nasilje problem sa kojim se suočavaju i roditelji i djeca.

Projekat “Mi smo OK” je rezultat višegodišnjeg nastojanja UHO Altius i Grada Sarajeva da se promijene stavovi, nivo tolerancije prema nasilju, potakne saradnja i uvažavanje, te spriječe daljnje pojave nasilnog ponašanja.

“Prema rezultatima provedenog istraživanja, svako treće dijete je žrtva međufizičkog vršnjačkog nasilništva, 33% djece smatra da je nasilništvo normalan vid odrastanja, 22 % djece smatra nasilništvo kao vid šale, a 37% djece su priznali da maltretiraju drugu djecu”, kazala je Marija Milović, direktorica UHO Altius, dodajući kako je istraživanjem obuhvaćeno 2500 djece u osam sarajevskih osnovnih škola.

Aktivisti UHO Altius educirali su korisnike projekta o vještinama mirnog rješavanja sukoba i vještinama komunikacije, kroz implementaciju modela razvijanja kulture nenasilja, podsticanjem emocionalne i socijalne kompetencije i smanjivanja agresije. Projektom je obuhvaćeno preko 3000 direktnih korisnika-učenici roditelji i nastavno osoblje iz osam izabranih sarajevskih škola. Šira zajednica obuhvaćena je kampanjom “Razvijajmo kulturu nenasilja”.

Pripremljeno je i distribuirano preko 9.000 raznih promotivnih materijala (priručnika, uputstava, afiša, plakata). Prikupljene su i analizirane ulazne i izlazne informacije o senzibilnosti ciljne grupe prema nasilnoj komunikaciji.Održano je preko 150 raznih radionica koje su izuzetno dobro pripremljene u zajednici i prepoznate kao model za daljnju realizaciju.

Prema riječima aktivista ovog Udruženja pored toga što su djecu upoznali sa novim vještinama ponašanja i sami su naučili mnogo stvari koje do sada nisu znali.

“U ovim radionicama smo mogli reći svoja mišljenja, te naučiti kako da se bolje odnosimo prema drugim ljudima” istaknule su učenice sarajevskih osnovnih škola Emina Milanović, Selma Pirić i Mia Selman.