BiH
0

Svako treće dijete u BiH ne završi srednju školu

FENA
U BiH skoro svako treće dijete ne završava srednju školu, iako se u nju u velikom procentu upisuje, podatak je Centara civilnih inicijativa (CCI), koji zagovaraju uvođenje obaveznog i besplatnog srednjeg obrazovanja u našoj zemlji.

Organizacijom konferencije "Obavezno srednjoškolsko obrazovanje - model za jednaku dostupnost obrazovanja svima", koja je održana danas u Sarajevu, CCI su zvanično pozvali ministarstva obrazovanja kantona, entiteta i Brčko Distrikta da iniciraju uvođenje obaveznog i besplatnog srednjeg obrazovanja u BiH u narednom periodu.

Ideja je da u svojim programima rada i budžetima za narednu godinu resorna ministarstva obavezno predvide donošenje neophodnih mjera koje bi pokrenule uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja u BiH tokom 2009./2010. godine.

-Analize koje smo proveli proteklih mjeseci i ispitivanja javnog mijenja pokazale su da upravo diskriminacija u srednjem obrazovanja, odnosno nemogućnost svih da jednako pristupe srednjem obrazovanju, proizvodi probleme kao što su nezaposlenost, socijalna isključenost i siromaštvo, ustvrdio je projekt-menadžer CCI-ja Adis Arapović.

U CCI-ja upozoravaju kako zbog velikog broja nesvršenih srednjoškolaca BiH ima najnižu stopu upisa na fakultete od svih zemalja u okruženju.

Uvođenjem obaveznog i besplatnog srednjeg obrazovanja, BiH bi dobila mnogo kvalifikovaniju radnu snagu, povećala broj svršenih srednjoškolaca i upisa na fakultete, što ima direktnog utjecaja na tržište radne snage, povećanje nivoa zapošljavanja i smanjenja siromaštva, istaknuo je Arapović.

Ozbiljan pomak na ovom planu jedini je napravio Kanton Sarajevo, sačinivši elaborat o opravdanosti uvođenja obaveznog srednjeg obrazovanja u trajanju od dvije godine.

S druge strane, Sektor za srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u proteklom periodu je intenzivno radilo na prikupljanju informacija iz oblasti srednjeg obrazovanja, te srednjeg stručnog obrazovanja.

Sačinjena je Informacija o stanju u srednjem obrazovanju, koja će uskoro biti proslijeđena Vladi FBiH na razmatranje.

Savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalanog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić smatra da inicijativa za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja treba biti prezentirana na koordinacijskom tijelu za provođenje i praćenje obrazovne reforme, što će biti prilika da resorni ministri zauzmu stav.

-Stav ministarstva je da treba kvalitetno završiti reformu osnovnog obrazovanja, što je jedan od preduvjeta da se krene dalje u realizaciju inicijativa kakva je ova, navela je ona.

CCI su kroz istraživanje javnog mnijenja podršku za inicijativu o uvođenju obaveznog srednjeg obrazovanja dobili od skoro 97 posto građana BiH, koji smatraju da bi se time u velikoj mjeri smanjili svi negativni trendovi, kao što su nezaposlenost, socijalna isključenost i siromaštvo.