Prirodno naslijeđe staro 120 godina
3

Svako stablo u Velikoj aleji treba biti zaštićeno

Klix.ba
Ugovor o izvedbi Projekta analize stanja stabala divljeg kestena u Velikoj aleji "Ilidža- Vrelo Bosne" sa prijedlogom njihove sanacije potpisali su danas direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić.

Na ovaj način ozvaničen je nastavak aktivnosti na zaštiti i očuvanju zdravlja stabala u ovom zaštićenom prirodnom području.

"Prije dvije godine izrađena je analiza zdravstvenog stanja stabala platana u Aleji, te je na osnovu dobijenih rezutata posječeno 41 bolesno stablo, uklonjen je asfalt sa dijela korijena drveća okrenutog prema šetalištu, a pristupilo se i kontinuiranom obrezivanju i oblikovanju krošnji platana, čime je osiguran njihov bolji prirast. Također se vršila sanacija oštećenih dijelova stabala pomoću najsavremenijih bioloških metoda koje nemaju štetan utjecaj na okoliš", podsjetio je direktor Delić, te naveo da je vrlo važno da sličnim mjerama bude obuhvaćeno svako stablo u Aleji, kako zbog turističkih razloga, tako i zbog zaštite kvaliteta vode na izvorištu Vrela Bosne.

"S obzirom da je analiza pokazala da su stabla u Aleji u prilično lošem stanju i narušenog vitaliteta, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podržalo je izradu Projekta analize stanja stabala divljeg kestena, kako bi se cjelovito i stručno sagledalo kompletno stanje drvoreda platana i divljeg kestena, te se dobili konkretni prijedlozi za eliminaciju svih štetnih faktora koji utiču na opstanak Aleje, među kojima su saobraćaj uključujući i fijakerski prijevoz, asfaltne površine, nivo podzemnih voda, kao i klimatsko-meteorološki faktori", izjavila je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac. Kako je istakla, ovo je jedini ispravan način da se doprinese zaštiti Aleje kao historijskog i prirodnog naslijeđa starog 120 godina.

Prema potpisanom ugovoru, Šumarski fakultet je dužan u naredna tri mjeseca izraditi projekt, kako bi se već na proljeće naredne godine moglo započeti sa radovima na sanaciji i uređenju drvoreda.

"Riječ je zahtjevnom poslu, na kojem će biti angažovan stručni tim od šest eksperata iz oblasti fiziologije biljaka, zaštite i uzgajanja šuma, te urbanog zelenila. U izradi projekta primjenjivat će se najsavremenije stručne metode i oprema kojom Šumarski fakultet raspolaže, čime garantujemo kvalitetne rezultate analize stanja stabala, kao i prijedloge mjera njihove zaštite, te identifikaciju mogućih štetnih utjecaja na dalju funkciju Aleje", zaključio je dekan Dautbašić.

Za izradu Projekta analize stanja stabala divljeg kestena u Velikoj aleji KJU za zaštićena prirodna područja izdvojila je 29.000 KM.