CCI upozorava
0

Svako peto ili šesto dijete ne završava srednju školu

SRNA
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su predstavili studiju "Obavezno srednje obrazovanje u BiH: ambijent i perspektive" koja je pokazala da zabrinjavajuće veliki broj djece, svako peto ili šesto dijete, ne završavaju srednju školu.

"Rezultati istraživanja...upozoravaju na zabrinjavajuće veliki broj djece koja ne završavaju srednju školu, a njihov broj se kreće i preko 20.000 unutar jedne generacije, što je približno svako peto ili šesto dijete", istakao je projekt menadžer CCI-a Adis Arapović.

Tako visok postotak djece koja ne upisuju ili ne završavaju srednju školu ima izuzetno negativan uticaj na obrazovnu strukturu stanovništva, strukturu tržišta radne snage, nisku stopu upisa na fakultete, opterećenja socijalnog sektora, povećanje nivoa kriminaliteta, te svrstava BiH na dno evropske rang liste shodno kvalitetu obrazovnih politika, saopšteno je iz CCI-a.

"Istraživanje je pokazalo da bi uvođenjem barem dvije godine obaveznog srednjeg obrazovanja, što je evropski prosjek, odnosno investiranjem u obrazovanje na ovaj direktan način, društvo i država BiH imali neuporedivo manje troškove od postojećih koji proizilaze iz obrazovnog sistema koji generiše nezaposlanost, socijalne slučajeve, jeftinu radnu snagu, kriminalitet", rekao je Arapović.

On je napomenuo da će iz tog razloga CCI, ciljano u izbornoj godini, inicirati produženje trajanja obaveznog obrazovanja i na dvije godine srednje škole, te tražiti od političkih stranaka i nadležnih institucija stavljanje ovog problema u vrh njihovih prioriteta.

Studija "Obavezno srednje obrazovanje u BiH: ambijent i perspektive" primarno se bavi pitanjem na koji način omogućiti jednako pravo na obrazovanje svakom djetetu i kako se približiti evropskim standardima u ovoj oblasti. Plod je polugodišnjeg istraživanja radne grupe sačinjene od predstavnika resornih ministarstava i nezavisnih eksperata.

CCI je ovom prilikom premijernim prikazivanjem televizijskih spotova ozvaničio pokretanje kampanje "Svi u srednju školu!" koju su podržale mnoge ličnosti iz javog života, poput Jasmile Žbanić, Halida Bešlića, Aleksandra Trifunovića, Igora Vukojevića, Done Ares, Elvira Bolića, Maria Knezovića.