{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svako peto dijete u BiH ima nekoliko kilograma viška

F
21.4.2015. u 13:57
18
28
Svako peto dijete u BiH ima nekoliko kilograma viška
18
Svako peto dijete u BiH ima nekoliko kilograma viška
Foto: Ilustracija
Učenici iz 26 osnovnih škola širom BiH unaprijedili su znanje o pravilnim prehrambenim navikama za 14,5 posto - rezultat je to projekta "Zdravo!", koji treću godinu zaredom realizira kompanija "Nestlé" u saradnji s Atletskim savezom BiH. Projekt ''Zdravo!'' usmjeren je na edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i redovnog bavljenja tjelesnom aktivnošću, a s ciljem prevencije pretilosti mladih kao vodećeg javno-zdravstvenog problema modernog doba.
Projektom je u ovoj sezoni bilo obuhvaćeno 1.500 učenika osnovnih škola iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Sokoca, Prijedora i Čitluka.

Kroz edukativni dio projekta "Zdravo!" dosad je prošlo više od 3.500 učenika i više od 15.000 kroz sportski dio u okviru 'Zdravo! Kupa'.

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorica kineziologije i biologije. Projekt je dobio pozitivna mišljenja Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a podržao ga je i njegov sportski ambasador, najbolji bh. atletičar Amel Tuka, vicešampion Evrope u trci na 800 metara.

"Analizirajući podatke koje smo dobili, saznali smo da svako peto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Sedamdeset posto ispitane djece provodi između pola sata i dva sata dnevno gledajući TV, dok gotovo dvije trećine djece provodi isto toliko vremena igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo zato je važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi", istakla je Aleksandra Malešević, nutricionistica Nestlé Adriatica.

U okviru projekta ''Zdravo!“ škola "Sokolac" nagrađena je za sportska postignuća. Drugi put u znanju najbolja je bila OŠ "Zajko Delić" iz Vogošće, dok je škola "Ivo Andrić" iz Banje Luke nagrađena za najbolji kreativni uradak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: