Said Jamaković
0

'Svako mjesto u Sarajevu traženo je za izgradnju'

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U narednih pet do deset godina doći će do intenzivne gradnje na dijelu uz glavnu sarajevsku saobraćajnicu koja povezuje Baščaršiju i Ilidžu, posebno na dijelu od zgrade nekadašnjeg kina "Kumrovec" do naselja Stup, smatra Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, taj dio će biti budući nukleus gradnje, zbog atraktivnih lokacija za koje su investitori već iskazali interes.

"Neposredna blizina tramvajskog saobraćaja fantastična je pogodnost, te će na tom dijelu doći do smjene izgradnje stambenih i poslovnih objekata“, ističe Jamaković.

Što se tiče budućeg razvoja grada i izgradnje infrastrukture, Jamaković najavljuje da će u skorije vrijeme doći će i do ugrožavanja i napada na otvorene površine, kao što su dječija igrališta, parkovi, zelene površine, sportsko-rekreativnih tereni. Zbog toga je, naglašava, potrebno animirati javnost kako bi se obezbijedilo da sve buduće građevine, osim što će donijeti profit investitoru, budu i u interesu građana.

"Možda će zvučiti nevjerovatno, ali ne postoji mjesto u gradu koja nije traženo za izgradnju. Primjera radi, malo dječije igralište ispred GP Bosne bezbroj puta je bilo napadnuto od strane brojnih graditelja. Razni političari počeli su me ubjeđivati da se na trećem spratu zgradu može napraviti igralište, a da bi se dole mogle napraviti trgovine“, navodi Jamaković.

On ističe da je intenzivna gradnja novih objekta svakako značajna za cjekokupni razvoj grada, no da građani moraju biti uporni i sačuvati preostale otvorene površine predviđene za dječiju igru, odmor i relaksaciju.