Sulejman Tihić
0

"Svaki teroristički akt je napad na državu"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjedništvo Stranke demokratskle akcije (SDA) na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je izbornu platformu za 2010. godinu koja će biti predstavljena 30. jula u Gradačcu.

Tom prilikom bit će promovirani i kandidati SDA sa svih listi za kantonalni, entitetski i državni nivo.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istaknuo je u izjavi za medije da je Stranka i na današnjoj sjednici osudila teroristički napad u Bugojnu, te zatražila da se u vezi s tim utvrde propusti i odgovornost u institucijama za provođenje zakona.

SDA daje punu potporu nadležnim institucijama i aktivnostima koje su u funkciji efikasnije borbe protiv terorizma, uključujući donošenje neophodnih zakona i uspostavu odgovarajućih institucija.

"Smatramo da je svaki teroristički akt napad na državu, na njen integritet i njenu cjelovitost", kazao je Tihić, te pozvao i druge političke stranke, kao i nevladine organizacije da se uključe u spomenute aktivnosti.

Potcrtao je ranije stranačke stavove o tome da organizirani kriminal i terorizam ne poznaju ni državne, ni etničke, ni vjerske granice, te da je to globalni problem koji ne treba politizirati u dnevnopolitičke svrhe.

Komentirajući novinarsko pitanje u vezi s izjavom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića - da se ulazi u fazu izgradnje BiH kao vjerske države, te da je to projekt koji se realizira uz pomoć islamskog kapitala - Tihić je ocjenio da se radi o neozbiljnoj, netačnoj, neodgovornoj i zlonamjernoj izjavi.

"Mi smo za sekularnu državu BiH i mi se tako ponašamo", kazao je Tihić, naglašavajući da SNSD i drugi politički akteri u RS-u, nažalost, ne dijele takva uvjerenja, nego da oni zapravo grade neku vrstu vjerske države, te u tom kontekstu podsjetio da su većina praznika koje slave institucije RS-a, istovremeno, i vjerski praznici, iako se radi o entitetu i Srba i Hrvata i Bošnjaka.