Bosse Hedberg
0

"Svaki dogovor bh. lidera je dobrodošao"

FENA
Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg izjavio je danas u razgovoru za Fenu da izjavu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta nakon ministarskog sastanka Evropske unije u Briselu početkom sedmice, koja je u dijelu bh. medija protumačena na način da Švedska, koja trenutno predsjedava EU, i EU žele napustiti butmirski proces, treba staviti u pravi kontekst.

Hedberg je naglasio da je Bildt samo rekao da je konačna odgovornost na liderima ove zemlje, jer ni Bildt ni zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg nisu ti koji će u konačnici donositi odluke.

Švedski ambasador je, također, demantirao špekulacije da je u butmirskom procesu visoki predstavnik Valentin Inzko ostavljen po strani.

Istina je da uprkos Inzkovim naporima nisu nastavljeni razgovori započeti u Prudu, posebno zbog pogoršanja retorike.

Vidjevši prekid političkog dijaloga, u značajnim prijestonicama (Washingtonu, Briselu i Stockholmu) pokrenuta je inicijativa koja uključuje visokorangirane zvaničnike, kazao je Hedberg.

Naglašava da je Butmir samo pokušaj da se dijalog pokrene i da nije u pitanju cijeli paket, posebno što neke stvari traže ustavne promjene za koje je potrebno više mjeseci.

Već ove sedmice se održavaju sastanci na nižem nivou sa stranačkim ekspertima, gdje je cilj razjasniti pozicije s pogledom na razgovore naredne sedmice. A deset dana nakon druge runde butmirskih razgovora vrijeme je za rekapitulaciju, da se vidi gdje se može postići dogovor.

Hedberg je najavio da će naredne sedmice doći eksperti na nešto višem nivou, a onda će uslijediti pojedinačni razgovori sa stranačkim liderima.

Istaknuvši da ovdje nije u pitanju Dayton II, Hedberg je rekao da je najvažnije da proces bude kontinuiran, a za to je neizbježno potrebno vrijeme.

Evropska unija i Sjedinjene Države ostaju odlučne da se postignu rezultati, a svi ministri zemalja EU su se složili ove sedmice da bh. lideri iskoriste ovu priliku i nastave dijalog.

Upitan kakve to rezultate priželjkuju EU i SAD, ambasador Hedberg je rekao da je dobrodošao svaki dogovor koji postignu bh. lideri.

  • Ali taj kompromis mora ići bar donekle do onoga što se smatra minimumom potreba za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, kazao je.

Drugim riječima, sporazum ne smije biti premali, već treba biti dovoljno blizu EU standarda.

Na kraju razgovora Hedberg je demantirao neke izvještaje da je liberalizacija viznog režima uvjetovana uspjehom butmirskih razgovora.

  • To nije tačno. Mi to i ne možemo raditi. Po kompetencijama to je posao Evropske komisije, rekao je, dodajući, da bi u slučaju uspjeha butmirskih razgovora mnoge stvari došle na svoje mjesto, kao što je prekid blokada potrebnih zakona, što bi olakšalo liberalizaciju viznog režima.