ACIPS
0

'Svaki četvrti student odustane od fakulteta'

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Koalicija organizacija "Traži više" i Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) prezentirati će u petak kampanju za povećanje stope upisa na fakultete u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima ove nevladine organizacije, samo 26 posto mladih odluči se upisati fakultet, a svaki četvrti student fakulteta u BiH odustane od studija.

Također, tek 10 posto studenata završi studij u roku, a upis na fakulteteu našoj zemlji je ispod evropskog prosjeka od 32%, navode iz ACIPS-a.

Kampanja započinje aktivnostima po srednjim školama u kojima, uz organizatore, sudjeluju i članovi benda Dubioza kolektiv, a predstavnici Brano Jakubović i Vedran Mujagić pridružiti će nam se sa svojim VJ/DJ projektom ¨Diskobajagi¨ u obilasku škola i motivisanju mladih da upisuju fakultete.

Prilikom zvaničnog predstavljanja kampanje, bit će objavljeni prvi rezultati istraživanja te neke od mogućnosti za povećanja stope upisa na bh. fakultete, sa današnjih 26 posto na 32 posto što predstavlja evropski standard.

Ovaj projekat implementira koalicija od preko 20 organizacija ¨Traži više¨ koju pokreću i vode: Centar za razvoj i podršku, OKC Banja Luka, ACIPS, U.G. Zašto ne i Fondacija Ekipa.