{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svake godine sve manje đaka

S
6.4.2009. u 10:12
0
0
Svake godine sve manje đaka
0
Svake godine sve manje đaka
U Republici Srpskoj je svake godine sve manje djece u školskim klupama, izjavila je Srni Duška Radmanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.
Ona je istakla da je u Republici Srpskoj prisutan negativan trend rađanja djece, što direktno utiče i na broj djece upisane u školu, te da će precizni podaci o mjestima gdje je broj prvačića povećan ili smanjen biti poznati nakon obavljenog upisa.

Radmanovićeva je podsjetila da je prošle godine u škole u RS upisano 10 836 prvačića.

Prema njenim riječima, upis djece se prema Zakonu o osnovnom obrazovanju obavlja u aprilu i maju, što je prilagođeno različitim potrebama škola.

"Škole upis planiraju na osnovu očekivanog broja djece i stoga ni testiranja nisu istog dana, jer nemaju sve škole isti obim posla. Neke upisuju tek desetak ili čak i manje djece, dok druge upisuju i po pet, šest odjeljenja po 25 učenika", istakla je Radmanovićeva.

Ove godine u prve razrede upisuju se djeca rođena od jeseni 2002. do septembra 2003. godine, a na zahtjev roditelja i uz pozitivno mišljenje upisne komisije u školu mogu biti upisana i djeca koja do kraja 2009. godine napune šest godina.

"Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze, a ako dijete ne počne da pohađa nastavu škola obavještava opštinu i Ministarstvo, te pokreće postupak pred nadležnim sudom", naglasila je Radmanovićeva.

Ona je dodala da su prije upisa u školu roditelji dužni da djecu odvedu na ljekarski pregled da bi se utvrdila njihova psiho-fizička sposobnost.

Radmanovićeva je istakla da će Ministarstvo nastojati da i ove godine obezbijedi besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, ali da će u odnosu na prošlu godinu biti uveden socijalni kriterijum prilikom dodjele udžbenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: