RS
0

Svake godine sve manje đaka

SRNA
U Republici Srpskoj je svake godine sve manje djece u školskim klupama, izjavila je Srni Duška Radmanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Ona je istakla da je u Republici Srpskoj prisutan negativan trend rađanja djece, što direktno utiče i na broj djece upisane u školu, te da će precizni podaci o mjestima gdje je broj prvačića povećan ili smanjen biti poznati nakon obavljenog upisa.

Radmanovićeva je podsjetila da je prošle godine u škole u RS upisano 10 836 prvačića.

Prema njenim riječima, upis djece se prema Zakonu o osnovnom obrazovanju obavlja u aprilu i maju, što je prilagođeno različitim potrebama škola.

"Škole upis planiraju na osnovu očekivanog broja djece i stoga ni testiranja nisu istog dana, jer nemaju sve škole isti obim posla. Neke upisuju tek desetak ili čak i manje djece, dok druge upisuju i po pet, šest odjeljenja po 25 učenika", istakla je Radmanovićeva.

Ove godine u prve razrede upisuju se djeca rođena od jeseni 2002. do septembra 2003. godine, a na zahtjev roditelja i uz pozitivno mišljenje upisne komisije u školu mogu biti upisana i djeca koja do kraja 2009. godine napune šest godina.

"Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze, a ako dijete ne počne da pohađa nastavu škola obavještava opštinu i Ministarstvo, te pokreće postupak pred nadležnim sudom", naglasila je Radmanovićeva.

Ona je dodala da su prije upisa u školu roditelji dužni da djecu odvedu na ljekarski pregled da bi se utvrdila njihova psiho-fizička sposobnost.

Radmanovićeva je istakla da će Ministarstvo nastojati da i ove godine obezbijedi besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, ali da će u odnosu na prošlu godinu biti uveden socijalni kriterijum prilikom dodjele udžbenika.