Broj umrlih u porastu
736

Svake godine smanjuje se broj stanovnika RS-a

FENA
Stanovništvo Republike Srpske svake godine smanjuje se za veličinu jedne općine kao što je Istočni Stari Grad ili Berkovići.

Primjera radi, općina Istočni Stari Grad broji oko 2.000 stanovnika, dok je u Berkovićima po zadnjem popisu iz 1991.godine bilo oko 3.500 stanovnika. Upozoravajuće podatke o konstatnom padu žitelja na prostoru sadašnje Republike Srpske evidentirala je i zvanična statistika u nedavno objavljenom godišnjaku.

Broj umrlih osoba se povećava, pa je u 2011., u odnosu na prethodnu godinu, bio veći za jedan posto. Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je 72,5 godine, a statističari su došli do podataka da, u prosjeku, žene žive duže od muškaraca oko šest godina.

Istovremeno, skoro polovina umrlih osoba imala je neke od bolesti sistema krvotoka, a jedna petina umre od malignih tumora. U RS-u se od 2007. godine broj zaključenih brakova smanjuje. Izraženo u ciframa, to znači da na hiljadu stanovnika u prosjeku budu četiri nova sklopljena braka.

Zanimljivo je da je najstariji „mladoženja“ u 2011. godini imao 88 godina, a „nevjesta“ 77 godina, dok je najmađi muškarac koji je ušao u brak imao 17 godina, a „mlada“ je bila 16-godišnjakinja. Ipak, statistika pokazuje da je prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka u RS 27,4, dok prvi brak u prosjeku zaključuju sa 26,1 godina.

Prosječna starost mladoženje prilikom zaključenja braka je 31,2 godina, a prvi brak u prosjeku sklapaju sa 29,5 godina. Starosna granica kada je u pitanju majčinstvo se pomjerila. Tako je prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj bila je 26,3 godine, skoro pola godine veća nego u 2010. Podaci ukazuju da žene odlažu rađanje djece i da se starosna granica prilikom rađanja djece povećava.

Ukupna prosječna starost majke pri rođenju djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata (2009. godine) bila je 29,7, dok je u Republici Srpskoj prosječna starost u 2011. godini bila 28 godina. U posljednjem periodu oko 85 posto živorođene djece u RS rađa se u braku.

Republika Srpska ima jednu od nižih stopa smrtnosti odojčadi u poređenju s državama iz okruženja i za 2011. godinu iznosila je 4,5 posto. Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umru oko četiri bebe do godinu dana starosti.