Sastanak lidera i Steinberga
0

''Svaka riječ je bolja od dejtonskih rješenja"

FENA/SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Steinberg i državni sekretar švedskog MIP-a Lars Valund danas u Sarajevu održavaju bilateralne sastanke sa političkim liderima iz Republike Srpske i Federacije BiH o ustavnoj reformi u BiH. Nova runda pregovora vodi se nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznata kao "butmirski paket". Na razgovoru sa Steinbergom najprije je bio Milorad Dodik.

"Steinberg i ja smo imali vrlo konstruktivan razgovor iz kojeg je jasno vidljivo da SAD želi da pomognu BiH, ali da je sva odgovornost na domaćim političarima", kazao je po završetku razgovora sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom lider SNSD-a Milorad Dodik, dodajući da "niko racionalan ne može očekivati da će SAD napustiti angažman u BiH".

"Nije bilo nikakvog paketa, niti uslovljavanja 'uzmi ili ostavi', i razgovor je bio veoma relaksirajući. Osnovno pitanje je bilo rješavanje pat-pozicije u kojoj je BiH trenutno. S tim u vezi, Steinberg je jasno rekao da svaka odluka mora doći od ljudi u BiH i da Amerika ništa neće nametati", kazao je Dodik.

Nakon Dodika sa Steinbergom se susreo Haris Silajdžić koji je na sastanku ponovio stav SBiH da je enitetski veto ključni problem funkcioniranja BiH i njena najveća prepreka ka euroatlantskim integracijama.

Dodao je da će ovakvo stanje biti legalizacija etničkog čišćenja.

"Entitetsko glasanje je postalo pravo pojedinih, a ne svih, i kao takvo je antidejtonsko", kazao je Silajdžić, napominjući da su to potvrdile brojne međunarodne američke institucije i da sve one žele da se to promijeni.

"Ovakvo glasanje je rezultat etničkog čišćenja", zaključio je Silajdžić.

Na sastanku sa Steinbergom bio je i lider PDP-a Mladen Ivanić Lider PDP-a Mladen Ivanić koji je po okončanju razgovora sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom istakao kako misli da dobra volja međunarodnih institucija neće biti iskorištena.

"Glavni igrači će se i dalje svađati zato što njihovi maksimalistički ciljevi nisu ispunjeni. U ovom paketu je bilo realno ispuniti dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i dio koji se odnosi na prilagođavanje Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima te tako napraviti iskorak ka Evropskoj uniji", pojasnio je Ivanić.

Smatra "da EU ne zanima vladajuće" te "da će ovaj cirkus biti nastavljen, uz cijenu koju će platiti građani BiH".

Ivanić smatra da u ovom trenutku međunarodna zajednica neće ponuditi Bosni i Hercegovini liberalizaciju viznog režima.

Nakon susreta sa Steinbergom lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da ima svrhe nastaviti razgovore o ustavnim promjenama u BiH, ali da mora postojati jasna strategija tih razgovora.

Izrazivši uvjerenje da će se u tom pravcu nešto i uraditi, Čović je rekao da je sa zamjenikom državnog sekretara SAD Jamesom Steinbergom imao ugodan razgovor koji je predstavljao pokušaj spašavanja onoga što je rađeno proteklih godinu dana.

Čović je rekao novinarima mu je tokom razgovora jasno ukazano da međunarodna zajednica ne preuzima nikakvu odgovornost na sebe za ono što je promašeno i da odgovornost preuzimaju isključivo politički lideri BiH.

On je naglasio da je tokom sastanka rečeno da, ako politički lideri BiH ne žele u EU i NATO, da ih na to ne može niko motivisati.

"Tokom sastanka sam ukazao na činjenicu da je počela izborna kampanja u BiH i da situaciju treba spašavati do narednih izbora, jer je sada vrijeme da se napravi koncept kako organizovati vlast u zemlji koja može odgovoriti zadacima EU", rekao je Čović.

On je dodao da je u BiH potrebno naći kompromisno rješenje kojim će biti zadovoljni predstavnici svih naroda.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je zamjeniku državnog sekretara SAD Jamesu Steinbergu predložio formiranje stalnog tijela predstavnika SAD i EU koji bi sa predstavnicima BiH nastavili rad na reformi Ustava, jer će to, kako je rekao, biti duži proces.

"Proces razgovora treba održati živim, a dobili smo i uvjeravanja da će SAD i EU ostati angažovane da rade sa nama u BiH", rekao je Ljubić novinarima nakon sastanka sa Štajnbergom u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, bila bi šteta propustiti ovakav nivo angažovanosti međunarodne zajednice u BiH.

Ljubić je dodao da će njegova stranka biti maksimalno konstruktivna u razgovorima, napomenuvši da niko nema prava da očekuje od njih da odustanu od svojih osnovnih principa.

"Na sastanku sam iznio stav svoje stranke, čiji su osnovni principi jačanje institucija i ravnopravnost", rekao je Ljubić.

Sa Steinbergom se susreo i Sulejman Tihić koji je rekao je da je njegova stranka za dogovore i kompromise.

On je, prije sastanka sa zamjenikom državnog sekretara SAD Jamesom Steinbergom rekao novinarima da SDA mora biti odgovorna i realna u odnosu na one koji, kako je rekao, apriori odbijaju ponuđena rješenja.

"Ovi razgovori su dobar početak, jer ako se uporede tekstovi Dejtonskog ustava i ponuđena rješenja vidi se da je svaka riječ ponuđenog paketa bolja od dejtonskih rješenja", smatra Tihić.