Porodice stradalih u Višegradu
187

"Svaka kazna Lukićima je mala, ubili su mi kćerkicu, sinčića i suprugu"

Piše: E. Gorinjac
Porodice žrtava u Višegradu odaju počast stradalima (Foto: Arhiv)
Porodice žrtava u Višegradu odaju počast stradalima (Foto: Arhiv)
Nakon konačne presude u Hagu kojom je Milanu Lukiću potvrđena prvostepena presuda, odnosno doživotna kazna zatvora, a Sredoju Lukiću kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora, porodicama žrtava Bošnjaka iz Višegrada ništa neće vratiti njihove mrtve, ali su bar djelomično zadovoljni što je pravda zadovoljena.

Porodice žrtava ističu da je Sredoje Lukić za gnusne zločine koje je počinio trebao također dobiti doživotnu kaznu zatvora. Naši sagovornici iz Višegrada u naselju Bikavac u jednoj kući izgubili su gotovo cijelu porodicu i rođake. Njihovi najmiliji su umirali u strašnim mukama kada su ih zločinci zapalili.

Esad Tufekčić je nakon današnjeg izricanja presude Lukićima za Klix.ba rekao da ne postoji ta kazna koja bi bila adekvatna za zločin koji su počinili.

"Oni nisu ubili odrasle ljude, muškarce. Oni su ubili majke i djecu koja su tek počela živjeti. Počinili su strašan i nezapamćen zločin. Bilo koja kazna za to je mala. Mi koji smo izgubili svoje najdraže, mi smo osuđeni doživotno. Doživotna je to tuga. Sredoju je i prvostepena kazna od 30 godina bila mala. Ubijali su majke i djecu, a ne vojnike. Borci su borci, bore se jedni protiv drugih i tu neko pogine. Ovo je genocid, ta djeca i majke su umirali u strašnim mukama", kazao je Tufekčić.

Ovaj Višegrađanin je izgubio cijelu porodicu. U kući Mehe Agića u naselju Bikavac ubijena mu je supruga, kćerkica od četiri i po godine, sinčić od godinu i po, punica, od supruge sestra, dok je jedna sestra od Tufekčićeve supruge uspjela preživjeti.

Hamdija Vilić je također u Višegradu izgubio članove porodice. Kaže djelomično je zadovoljan presudom, i to kada je u pitanju doživotna robija Milanu Lukiću, dok je Sredoju kazna za ono što je uradio ipak preblaga.

"Izgubio sam suprugu, troje djece i dva brata. Poginula mi je i daljnja familija, tečići, amidžići i drugi rođaci", kazao Vilić za Klix.ba