BiH
99

Svaka fotografija je neispričana priča: Dopunimo vrijednu zbirku o žrtvama genocida

Klix.ba
Sadik Salimović i Dženana Halimović, novinari Radija Slobodna Evropa, uradili su historijski značajan posao prikupljajući fotografije i podatke o žrtvama genocida u Srebrenici i dajući veliki doprinos očuvanju sjećanja i učenju o ovom zlodjelu kako se nikada ne bi ponovilo.

Projektom "Srebrenica: Svaka fotografija je neispričana priča" okupili su najveću zbirku fotografija srebreničkih žrtava - čak 2.400. Ipak, nedostaje ih još oko pet hiljada.

"Ko pažljivo gleda fotografije, vidjet će da su na njima ljudi mnogo mlađi nego što su bili u času smrti. Neke od tih fotografija snimljene su nekoliko godina prije rata, pronađene su kod rodbine žrtava, snimljene su prilikom nekih rođendana, raznih druženja, prilikom služenja vojnog roka… Neke su fotografije mutne i neprepoznatljive, ali to je jedino što je ostalo", istakla je Halimović.

Kada su snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu i okolna područja, muškarci i dječaci, od kojih su neki imali tek 14 godina, krenuli su u bijeg ili ka UN-ovoj bazi u Potočarima tražeći spas. Žene i djeca prisiljeni su autobusima otići i ostaviti sve za sobom.

Odvojeni od svojih očeva, muževa i braće mnoge preživjele žrtve genocida, danas nemaju ni fotografiju koja ih podsjeća na najmilije, podsjetila je novinarka Slobodne Evrope i napisala kako je prikupljajući fotografije počela da ih gleda i u njima prepoznaje lica i ljude, te je cijeli proces prestao biti mehanički i počeo da je dotiče.

"Ta dimenzija užasa naprosto vas preplavi. Iz ugla posmatrača počnete razmišljati kao roditelj, kao majka. Pitate se kako je bilo tom ocu gledati kako mu ubijaju sinove, a ne može to da spriječi, ne može da ih zaštiti. Ili, kolika je količina užasa vladala u glavama sinova znajući da više nema ko da im pomogne i da i njih čeka ista sudbina", navela je Halimović.

Autori projekta zahvalili su se Majkama Srebrenice, Ženama Srebrenice, Ženama Podrinja, Majkama Podrinja i Pokretu majki enklava Srebrenica i Žepa koje su pomogle u prikupljanju fotografija.

Sve one koji imaju fotografije žrtava koje nedostaju ili znaju nekoga ko bi ih mogao imati mole se da ih sa podacima pošalju na e-mail adresu: [email protected].