Uloga medija
0

Svaka druga žena u BiH doživi jedan od tipova rodno zasnovanog nasilja

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini doživi rodno zasnovano nasilje, što dovodi do broja od 750.000 potencijalnih žrtava, koji je generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić ocijenila zabrinjavajućim te istakla da zahtijeva drugačije uredničke pristupe i drugačiji odnos medija prema žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Upravo zbog toga je "Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja" tema okruglog stola koji se u okviru projekta "Isključimo nasilje - Mediji protiv nasilja nad ženama" održava danas u Sarajevu.

Projekt realizira Udruženje BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne organizacije za razvoj i saradnju (SIDA).

Rudić je mišljenja da je mijenjanje stereotipa o rodno zasnovanom nasilju važno jer je to zadaća medija koji trebaju da profesionalno izvještavaju na osnovu zaštite i promocije ljudskih prava žena koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.

"Današnja diskusija je usmjerena u tom pravcu, da se mijenjaju uredničke politike te da izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju postane svakodnevna tema u bh. medijima da bi izmijenili dosadašnje prakse", kazala je.

Također, dodala je da je potrebno više preventivno djelovati te oslabiti stereotipe o ovoj vrsti nasilja koje se često tumači pogrešno, odnosno da žene ili djevojčice izazivaju takvu vrstu nasilja.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari izrazila je nadu da će današnja diskusija i cijeli projekt rezultirati promjenama u uredničkim politikama tako da će mediji imati više sadržaja koji će promovirati prava žrtava rodno zasnovanog nasilja i da će biti više govora o prevenciji ove vrste nasilja koja predstavlja veliki problem u BiH.

"Urednici su ključne osobe koje mogu mijenjati prakse i koji, uz sve političke teme prisutne u bh. medijima, mogu integrirati i ovu temu od velikog značaja za žene u BiH", zaključila je Rudić.

Šef Ureda UN Women u BiH David Saunders podvukao je da mediji imaju ključnu ulogu u prevenciji nasilja.

"Nedovoljno izvještavanje i senzacionalizam u medijima mogu nanijeti veliku štetu jer mogu uticati na način na koji ljudi razmišljaju te stvarati negativne stereotipe" istakao je.

Osim toga, smatra Saunders, mediji imaju veliku ulogu u edukaciji, podizanju svijesti i slabljenju stereotipa. Zapravo, kako je rekao, najviše se radi o profesionalnom izvještavanju, jer profesionalni novinari iznose tačne informacije, štite anonimnost žrtava i pružaju im podršku.

Njegova poruka glasi da se muškarci i dječaci, koji su, generalno, počinici nasilja nad ženama, trebaju zajednički boriti protiv toga te zaustavljati svoje najgore impulse i ponašati se dostojanstveno.