|

Svaka druga žena u BiH bila izložena nasilju

Svaka druga žena u BiH bila izložena nasilju
5
Klix.ba
24.11.2014. u 11:23
9
komentara
5

dijeljenja
Svaka druga žena u BiH bila izložena nasilju Foto: Ilustracija
Svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja tokom svog života, među kojima su najčešće kombinacije fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja.
Ono što je posebno poražavajuće je podatak da ni žene slabijeg zdravlja, kao ni žene sa invaliditetom nisu pošteđene nasilja. Pokazuju to podaci najnovijeg istraživanja pod nazivom “Rasprostranjenost i karakteristike nasilja prema ženama u BiH”, koje je proveo Gender centar Federacije BiH u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, te drugim institucijama, saopćeno je povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema nalazima istraživanja, psihičko nasilje je najrasprostranjenije, s ukupnom stopom prevalencije od 42 posto, dok iza njega slijedi fizičko nasilje, od 24 posto na životnom nivou. Seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života šest posto žena. Ovim istraživanjem utvrđen je i podatak da je najšire rasprostranjeno nasilje koje nad ženama vrše njihovi sadašnji ili bivši partneri, jer su oni počinitelji u 72 posto slučajeva.

“Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, pa tako stopa prevalencije kod žena starosti od 18 do 24 godine iznosi 56 posto, a kod starijih od 65 godina 44 posto”, navedeno je u istraživanju na osnovu podataka da ni žene slabijeg zdravlja i žene s invaliditetom nisu pošteđene od nasilja.

Direktorica Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine Ana Vuković rekla je da je rodno zasnovano nasilje ili nasilje zasnovano na spolu globalni fenomen koji pogađa žene i djevojčice širom planete u svim državama i kulturama, bez obzira na društveno uređenje, religiju, vrijednosti i stavove.

"Ono se događa svakodnevno i svugdje i zbog toga se posebna pažnja posljednjih godina poklanja ovom problemu. Rodno zasnovano nasilje ima višestruke i dalekosežne posljedice po same žrtve i društvo u cjelini", rekla je Vuković.

Dodala je da se smatra da su korijeni rodno zasnovanog nasilja duboko utkani u patrijarhalnoj tradiciji i da se promjenom štetnih rodnih stereotipa i ukidanjem rodne diskriminacije može uticati na smanjenje, odnosno ukidanje rodno zasnovanog nasilja kao ekstremnog oblika diskriminacije.

Navela je i da je ovo istraživanje pokazalo da je čak 47,3 posto žena u Federaciji BiH tijekom svog života doživjelo neki od oblika nasilja: fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko, a najčešće kombinaciju nekih od tih oblika. Prema njenim riječima, Gender centar Federacije BiH svake godine sprovodi kampanju “Bijela vrpca”, gdje su muškarci u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te da će tako biti i ove godine.

"Aktivnosti su brojne. Noseći bijelu vrpcu muškarci širom svijeta od 25. novembra do 10. decembra pokazuju da su protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", kazala je Vuković i dodala da ove godine imaju i kampanju “Život bez nasilja”, te podsjetila da u Federaciji BiH postoji i besplatna SOS telefonska linija 1265 na koju je moguće prijaviti slučajeve nasilja u obitelji.

U 2013. godini i prvoj polovini 2014. godine, na osnovu podataka kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a prema članu 222. Krivičnog zakona FBiH prijavljeno je 1.669 slučaja, te podneseno 916 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

Prema podacima općinskih sudova, prema članu 222. Krivičnog zakona FBiH donesene su 324 presude (prema vrsti kazne: zatvor 9 posto, novčana 6 posto, uslovna 83 posto, drugo dva posto). Izrečena je 231 zaštitna mjera (prema vrsti zaštitne mjere: udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u stan, kuću ili neki drugi stambeni prostor 15 posto, zabrana približavanja žrtvi nasilja 26 posto, osiguranje osobe izložene nasilju 0 posto, zabrana uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju 46 posto, obaveza psihosocijalnog tretmana 6 posto, obavezno liječenje od ovisnosti 7 posto).

U šest sigurnih kuća u navedenom periodu na području FBiH smještene su 323 žrtve nasilja u porodici, dok je putem SOS telefona pruženo 4.986 usluga. Od tog broja 95 posto poziva upućeno je od strane žena, a pet posto od strane muškaraca. Na SOS telefon 1265 za područje FBiH upućeno je 1.004 poziva, kaže se u saopćenju Gender centra FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...