Pooštriti kazne
6

Svaka četvrta žena u BiH žrtva nekog oblika nasilja

FENA
Ženski interaktivni ruralni centar ukazao je danas na potrebu dopune Krivičnog zakona RS-a, u dijelu kojim se propisuju kazne za počinioce nasilja, uključujući i seksualno. Iz istraživanja provedenog u BiH, podaci govore da je svaka četvrta žena u BiH žrtva nekog od oblika nasilja, uključujući i seksualno nasilje.

Traže i njegovo usklađivanje sa Konvencijom VE (Istambulska konvencija o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Lanzarote konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe) i Konvencijom UN (CEDAW-Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije protiv žena) te Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.

U Prijedlogu krivičnog zakonika RS-a, koji je na dnevom redu sjednice parlamenta 13. juna, propisana visina i vrsta predloženih kazni, kako tvrde, nije u skladu sa težinom navedenih krivičnih djela i s posljedicama koje nastaju njihovim izvršenjem.

"Ženski interaktivni ruralni centar uz podršku više od 100 NVO-a i interesnih grupa zagovara pooštravanje kazni za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženom i djecom. U prethodnom periodu više hiljada građana, stručne javnosti, predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice iskazalo je podršku ovim aktivnostima. Posebno bi istakli da je i većina narodnih poslanika deklarativno podržala prijedlog za pooštravanje kazni, a da je predstojeća sjednica NSRS prilika i za formalnu potvrdu iskazane podrške kroz usvajanje pooštrenih kazni za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženom i djecom", saopćeno je danas iz ove nevladine organizacije.

Bez adekvatnih kazni zakon gubi preventivnu funkciju i neće doći do smanjenja nasilja, koje je, kako navode, iskazano u brojevima, dostiglo više nego zabrinjavajući nivo.

Posljednji izveštaj Agencije Evropske unije za fundamentalna prava ukazuje na široku rasprostranjenost nasilja nad odraslim ženama. Podaci iz istraživanja su uznemirujući, 33 posto žena doživjelo je fizičko i/ili seksualno nasilje od 15. godine života, 22 posto njih doživjelo je fizičko i/ili seksualno nasilje od partnera.

Jedna od 10 žena koje su doživjele seksualno nasilje od osobe koja nije partner navodi da je u najozbiljnijem incidentu sudjelovalo više počinitelja. Istovremeno, 33 posto žena doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje u djetinjstvu od odrasle osobe, a 12 posto njih doživjelo je seksualno nasilje u djetinjstvu od čega su pola počinili nepoznati muškarci.