Sva ljudska bića rađaju se jednaka

F
FENA
9.12.2009. u 13:40
0
4
Sva ljudska bića rađaju se jednaka
0
Sva ljudska bića rađaju se jednaka Foto: Ilustracija
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, u srijedu je u Sarajevu upriličena svečanost pod sloganom "Da sam ja neko", s koje su odaslane poruke protiv diskriminacije po bilo kojem osnovu, te posebno potcrtana obaveza ostvarivanja i zaštite prava djece i mladih u BiH u skladu s najvišim međunarodnim standardima.
"Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i svakom pojedincu su zajamčena sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu" poruka je sudionika skupa, upriličenog u organizaciji Institucije ombudsmana BiH.

Na značaj ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, zajamčenih UN-ovom Općom deklaracijom u ljudskim pravima, usvojene 10. decembra 1948., ukazali su državni ombudsmani Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubomir Sandić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i Zoran Koprivica, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH.

Potcrtali su odlučnost u pogledu ostvarivanja i zaštite najvišeg stepena ljudskih prava za bh. građane u skladu s međunarodnim standardima i mehanizmima, istaknuvši neophodnost izgradnje društva jednakih šansi za sve, bez obzira na bilo koju pripadnost.

Dužnosnici bh. institucija pozvali su sve partnerske institucije angažirane u vezi s ljudskim pravima da intenziviraju napore na prevazilaženju manjkavosti i unapređenju stanja ljudskih prava u našoj zemlji, posebno u obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

Sudionike skupa pozdravio je direktor Regionalnog ureda organizacije "Save the Children Norway" Bjorn Hagen, naglašavajući važnost dostizanja najvišeg stepena zaštite prava djece te aktivnosti koje se na tom planu odvijaju u sklopu Institucije ombudsmana BiH.

Pozvao je djecu i mlade u BiH na stalni dijalog s nadležnim institucijama i partnerstvo s ombudsmanima, a sve radi promoviranja i ostvarivanja prava u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

Svečanosti su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz više bh. gradova, koji su uputili poruke orijentirane ka izgradnji bolje i sretnije budućnosti za građane naše zemlje, a protiv diskriminacije po etničkoj, nacionalnoj, vjerskoj, političkoj, ili drugoj pripadnosti.

Zatražili su da se njihov glas jasnije čuje i da se više čini na planu ostvarivanja boljeg statusa ove populacije te, istovremeno, da se učini sve da bi se suzbilo nasilje nad djecom u BiH.

Svečanost "Da sam ja neko", upriličena u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavlja ujedno i završnu fazu projekta "Ombudsman u vašoj školi", koji je u saradanji s Regionalnim uredom Save the Children Norway, implemntirao Odjel za praćenje prava djece Ombudsmana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: