Sutra izlaganje programa
6

Suzio se krug kandidata za glavnog tužioca u Sarajevu, prvorangirana Sabina Sarajlija

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je u sklopu konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo 10. maja održalo intervjue s kandidatima. Prvorangirani su Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić. Oni će sutra predstaviti svoje programe.

Na razgovor održan 10. maja pozvana su četiri kandidata koja zadovoljavaju kriterije, a koji su se prijavili na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva KS raspisan 15. marta. Prema nezvaničnim informacijama, za tu poziciju su konkurisali tužioci Tužilaštva KS - Sanin Bogunić, Sead Kreštalica, Sabina Sarajlija i Safet Hrapo.

Krug se, kako saznajemo iz naših izvora, suzio na tri kandidata. Najviše bodova je, prema rangiranju, imala Sabina Sarajlija. Otpao je Safet Hrapo.

Pozicija glavnog tužioca Tužilaštva KS ostala je upražnjena nakon što je Dalida Burzić, koja je tu dužnost obavljala u prethodnom periodu, odlukom VSTV-a BiH imenovana za sutkinju Suda BiH.

Burzić je na novu poziciju zvanično stupila 1. aprila, a za vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice u Kantonalnom tužilaštvu imenovana je njena zamjenica Anika Kešelj.