BiH
0

Suzbijanje rada nacrno

FENA
Federalni zavod za zapošljavanje će u saradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike zajedno sa sindikatom i inspekcijskim organima biti uključen u projekt Vlade Federacije BiH koji se odnosi na suzbijanje rada nacrno.

To je istaknuto prilikom današnje posjete federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića sa saradnicima Federalnom zavodu za zapošljavanje, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Direktor Zavoda Miralem Šarić i predsjednik Upravnog odbora Zavoda Jozo Ursa upoznali su ministra o programskim aktivnostima koje Zavod provodi u ovoj godini.

Šarić je naglasio da Zavod u ovoj godini direktno ili putem kantonalnih službi za zapošljavanje provodi programe zapošljavanja mladih osoba, osoba starijih od 45 godina, asistenata u visokoškolskim ustanovama i naučnoistraživačkim institucijama, povratnika i drugih ciljnih grupa nezaposlenih osoba.

Posebno je istakao angažovanje Zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje na implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla.

Ministar Jelečević je ukazao na značaj Zavoda i potrebu za jačanjem funkcija ove institucije, ali i oblasti zapošljavanja generalno, posebno kada je riječ o aktivnijem provođenju mjera politike zapošljavanja, jačanju funkcije posredovanja u zapošljavanju i saradnji obrazovnih institucija sa službama za zapošljavanje u Federaciji BiH.