Lajčák-Babacan
0

Suverenitet i teritorijalni integritet BiH je neupitan

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas se u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Turske Aliem Babacanom (Babadžan), kojem je objasnio tešku političku situaciju u BiH, ali i istakao napredak u vezi s ispunjenjem pet uvjeta i dva cilja koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo u februaru ove godine.
  • Bez obzira na prioritete koje je navelo Vijeće, organi vlasti BiH nisu našli rješenje za podjelu državne imovine, niti su došli do dogovora o zakonskom definiranju statusa Brčkog, rekao je Lajčák.

On i Babacan saglasni su da BiH mora u potpunosti ispuniti uvjete i ciljeve koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira kako bi bila omogućena tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Ministar vanjskih poslova Turske ponovio je da je EU perspektiva ključni strateški cilj za BiH i cijelu regiju. To će, zajedno sa članstvom u NATO-u, osigurati stabilnost, prosperitet i garantirati sigurnost svim građanima.

Lajčák i Babacan su ocijenili da samo mir i stabilnost omogućavaju okruženje koje svima pogoduje.

Turski ministar vanjskih poslova i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podvukli su da se suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne mogu dovoditi u pitanje.

Lajčak je boravio u Ankari prije održavanja predstojeće sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira planirane za kraj novembra, saopćeno je iz OHR/EUSR.