BiH
0

Šuvalov ne očekuje probleme u snabdijevanju BiH gasom

FENA
Ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je danas za Agenciju FENA da ne očekuje nikakve probleme u snabdijevanju gasom u predstojećoj sezoni grijanja kada su u pitanju odnosi između Rusije i BiH.

"Međutim, nadamo se da ćemo se ne samo mi, kao izvoznik gasa, nego i zemlje odgovorne za njegov tranzit, držati svojih obaveza. Kao glavni izvoznik, Rusija je zainteresirana za postojenje zdravog tržišta gasa u Evropi i drugdje", kazao je Šuvalov.

Upitan da li se uskoro može očekivati rješenje pitanja bh. duga Ruskoj Federaciji za isporučeni gas još u vrijeme rata 1992./1995. godine, ruski ambasador je kazao da se dvije godine očekivalo da bh. strana sastavi svoju delegaciju i počne pregovore.

"Još uvijek čekamo na to", upozorio je.

Ambasador Šuvalov je najavio da će se naredne sedmice u Sarajevu održati prvi sastanak Zajedničke ekonomske komisije BiH i Rusije. Rusku delegaciju predvodit će rukovodilac Federalne agencije za građevinsku i stambeno-komunalnu privredu Sergej Kruglik

Šuvalov smatra da će ovaj sastanak biti prilika da se razmotri čitav kompleks ekonomskih odnosa dviju zemalja i očekuje dobre vijesti od svojih bh. kolega i o pitanju duga za isporučeni gas.