Novi problemi
6

Sutrašnja selidba Vlade FBiH otkazana jer je prostor u Energoinvestu neuslovan

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH našla se u velikim problemima nakon odluke o preseljenju organa izvršne vlasti u poslovnu zgradu Energoinvesta. Kako nam je potvrđeno iz više izvora, u Vladi FBiH još uvijek niko i ne pomišlja na preseljenje s obzirom na to da nove prostorije još uvijek nisu useljive.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) potvrđeno nam je da Vlada FBiH još uvijek nije raskinula ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Alipašinoj ulici, u kojim se trenutno nalazi, a koje su u vlasništvu SDP-a.

Kako saznajemo, nove prostorije u zgradi Energoinvesta još uvijek nisu useljive, a njihovo renoviranje i konačno preseljenje moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci. Posebne probleme Vladi FBiH zadaje činjenica da u novim poslovnim prostorima nema mjesta za Agenciju za privatizaciju FBiH.

Naime, Agencija za privatizaciju FBiH trenutno se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i Vlada FBiH. S obzirom na to da je izvršna vlast u zgradi SDP-a na raspolaganju imala 4.200 kvadrata, a da u zgradi Energoinvesta ima samo 2.054 kvadrata, izvjesno je kako će Vlada FBiH morati iznajmiti druge prostorije za potrebe Agencije za bankarstvo FBiH.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, predstavnici Vlade FBiH ostali su negativno iznenađeni nakon što je Interresorna grupa posjetila prostorije u Energoinvestu za koje se ispostavilo da nisu u tako dobrom stanju u kakvom je vlast očekivala da će biti.

Prije zvaničnog preseljanja u nove prostorije potrebno je za početak uraditi nove instalacije, ali i uspostaviti adekvatan sistem osiguranja federalnih organa vlasti, što bi moglo predstavljati poseban problem.

U novim prostorijama u narednim mjesecima bit će potrebno ugraditi nove kamere i rasporediti policajce na osiguravanju zgrade, što neće biti nimalo lako s obzirom na to da Vlada FBiH zakupljuje dijelove prostorija na sedmom, osmom, devetom i 18. spratu. S pravom se postavlja pitanje na koji način će biti raspoređeni policajci i gdje će se vršiti kontradiverzioni pregled osoba koja ulaze u zgradu.

Sporan je i broj parking mjesta koje je Vlada FBiH dobila u sklopu Energoinvesta (10 mjesta) jer se u izvršnom organu federalne vlasti nalazi 17 ministara i brojni drugi uredi i službe.

Ostaje upitno i od kojih sredstava Vlada FBiH planira finansirati preseljenje, jer ova stavka nije planirana u Budžetu FBiH. Odnosno, planirana su sredstva za zakup poslovnih prostorija, ali ne i za preseljenje.

Podsjećamo, cijena po kvadratu iznajmljivanja poslovnog prostora u Energoinvestu iznosi 17,55 KM s uračunatim PDV-om. Prvih šest mjeseci od useljenja Vlada FBiH neće plaćati nikakvu naknadu, a nakon toga će cijena zakupa mjesečno iznositi 36.000 KM.