{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra završne riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi

F
9.7.2008. u 16:01
0
0
Sutra završne riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi
0
Sutra završne riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi
Iznošenje završnih riječi u predmetu Miloš Stupar i drugi (Kravice) zakazano je za sutra u Sudu BiH.
Optužnica Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Braneta Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Branislava Medana, Petra Mitrovića, Miladina Stevanovića i Milovana Matića tereti za krivično djelo genocida.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, u periodu između 10. i 19. jula 1995. godine počinili krivično djelo genocida.

Navedeno krivično djelo, kako se navodi u optužnici, je učinjeno u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS-a na bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica sa zajedničkim planom djelimičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su u napadu sudjelovali u različitim svojstvima - Miloš Stupar je djelovao u svojstvu komandanta Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milenko Trifunović u svojstvu komandira Trećeg voda „Skelani“ u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Brano Džinić u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milovan Matić kao pripadnik VRS-a, a ostali optuženi su djelovali u svojstvu specijalaca-policajaca navedenog Trećeg voda "Skelani“.

U optužnici se navodi da su optuženi 12. i 13. jula 1995. godine bili raspoređeni duž ceste Bratunac-Milići između sela Kravica i Sandići, općina Bratunac uključujući i dio ceste kod skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica i preduzimali određene radnje.

Optuženi su, kako se u optužnici navodi, osiguravali i kontrolisali navedenu cestu u skladu sa planom prisilnog preseljenja oko 25 hiljada žena, djece i staraca, bošnjačke nacionalnosti iz zaštićene zone Srebrenice.

Također su, prema istim navodima, 13. jula 1995. godine izvodili sigurnosne operacije u vidu izviđanja i napada iz tenkova i drugog oružja na kolonu Bošnjaka na području Kamenice prisiljavajući muškarce Bošnjake na predaju.

Tokom istoga dana optuženi su navodno patrolirali navedenom cestom i pravili zasjede kako bi presreli i zarobili muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kolone muškaraca koji su pokušavali pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Više hiljada zarobljenih muškaraca su, prema navodima optužnice, držali na i oko livade u Sandićima, općina Bratunac.

Jedan broj njih su predali pripadnicima Vojske RS-a koji su ih odvezli kamionom u nepoznatom pravcu i od kada im se gubi svaki trag.

Ostali muškarci su kamionima transportovani na različite lokacije, uključujući i skladište Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Kako se u optužnici dalje navodi, više od hiljade zarobljenih muškaraca Bošnjaka su zatvoreni u skladište Zemljoradničke zadruge u Kravici.

U ranim večernjim satima istog dana zarobljenici su navodno usmrćeni, u prisustvu optuženog Miloša Stupara, tako što su optuženi Milenko Trifunović, Slobodan Jakovljević, Aleksandar Radovanović, Miladin Stevanović, Petar Mitrović, Branislav Medan, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović pucali iz automatskih pušaka, optuženi Brano Džinić na njih bacao bombe, a optuženi Milovan Matić municijom punio okvire koji su korišteni za ubijanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: