Narandžasta kampanja
2

Sutra zadnji dan kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno"

Klix.ba
Fotografija: UN Women
Fotografija: UN Women
Sutra će u sklopu Međunarodnog dana ljudskih prava završiti kampanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama, a narandžasti UN Women autobus će posljednji dan voziti u Sarajevu od pola osam do 12 sati.

Tokom vožnji će govoriti predstavnice centara za socijalni rad.

Kao i u prethodnih sedam bh. gradova i danas su tokom besplatne vožnje u Narandžastom UN Women autobusu u Sarajevu građani i građanke imali priliku saznati više o vrstama nasilja, kako pomoći žrtvama i kome se obratiti za pomoć.

Prije Sarajeva, Narandžasti UN Women autobus posjetio je Livno, Bihać, Banja Luku, Bijeljinu, Brčko, Istočno Sarajevo i Mostar.

"Izuzetno smo zadovoljni reakcijama na terenu jer smo, osim slučajeva prijave nasilja, od građana dobili dosta upita kome se obratiti za pomoć i gdje prijaviti nasilje, što je bio i cilj naše kampanje. Naša namjera je bila da osvijestimo javnost da nasilje nije privatni problem osobe koja ga trpi, već problem svih nas, cijelog društva i da smo svi dužni prijaviti ga“, izjavila je Minja Damjanović, voditeljica projekta "Sprječavanje nasilja nad ženama", UN Women BiH.

Na relaciji od Vijećnice do Hrasnice danas su stanovnici glavnog bh. grada mogli saznati više o rodnim sterotipima, pravilnoj percepciji muškosti te zašto su odgojni i obrazovni sistem značajni za prevenciju nasilja.

"U okviru Asocijacije XY kroz Budi muško klub radimo na prevenciji međuvršnjačkog nasilja ali i svih drugih oblika nasilja. U školama vodimo radionice gdje mladim ljudima objašnjavamo kako oni trebaju reagovati na nasilje i zašto posmatrači mogu najviše utjecati na nasilje“, izjavila je Emina Sultanović, iz Asocijacije XY, koja je danas sa grupom volentera iz ove asocijacije provela nekoliko sati u vožnji, odgovarajući na pitanja putnika i putnica.

Na raspolaganju za razgovor u Narandžastom UN Women autobusu danas su bile i Zinaida Ibrahimović i Ajša Ramić iz organizacije "Vaša prava BiH", koja kroz mrežu kancelarija u našoj zemlji ženama žrtvama nasilja pruža besplatnu pravnu pomoć.