BiH
0

Sutra veliki protesti u Banja Luci i Beogradu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Srpski pokret nevladinih organizacija SPONA najavio je za sutra mirne proteste u Banja Luci u cilju izražavanja nezadovoljstva proglašenjem nezavisnosti Kosova, prenosi AFP. Protesti u Banja Luci održat će se istog dana kao i veliki protest u Beogradu na kojem će govoriti i predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Pozvali smo građane na velike mirne demonstracije kako bismo izrazili svoje nezadovoljstvo jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova“, kazao je za AFP Branislav Đukić, predsjedavajući SPONA-e.

Demonstracije u Banja Luci održat će se uporedo sa demonstracijama u Beogradu pod sloganom "Kosovo je Srbija“. Na velikim protestima u Beogradu govorit će čak i srbijanski predsjednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

U Banja Luci su već u ponedjeljak organizirani protesti na kojima se okupilo blizu 3.000 građana koji su gađanjem jajima i kamenicama konzularna predstavništva, uzvikivanjem imena haškog bjegunca Ratka Mladića i spaljivanjem bh. zastave i zastave Evropske unije izrazili svoje nezadovoljstvo proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Mnogi Srbi iz Bosne i Hercegovine traže odcjepljenje Republike Srpske. Dukić zatražio je od Narodne skupštine RS-a da proglasi samoopredjeljenje RS-a, jer je to dozvoljeno i Albancima na Kosovu.

On je naveo da SPONA predstavlja više od 70 posto građana RS-a i dodao je da ukoliko Skupština RS-a to ne prihvati tražit će raspisivanje referenduma za otcjepljenje RS-a iz BiH.

Protest u Beogradu počet će u 17 sati ispred Doma narodne skupštine, a odatle će okupljeni građani, s državnim vrhom i stranačkim liderima na čelu, krenuti u šetnju do Hrama svetog Save, gdje će u 19 sati biti održan moleban.