BiH
0

Sutra veliki jevrejski praznik Purim

FENA
Pripadnici Jevrejske zajednice će večeras imati posebnu molitvu uoči sutrašnjeg velikog jevrejskog blagdana Purima, izjavio je danas za Fenu predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci.

Ovaj praznik obilježava se u znak sjećanje na spas Jevreja Perzije od pokolja koji je bio predvidio zločinac Hamam, prvi ministar perzijskog cara Ahašveroša, prije 2.500 godina.

Finci je najavio da će pripadnici Jevrejske zajednice sutra imati šabatsku molitvu, a u subotu će u prostorijama Jevrejske opštine u Sarajevu slaviti praznik pod maskama, jer je Purim veseli praznik.

Prema jevrejskim običajima, za Purim niko ne smije biti tužan ni siromašan. Sedmicu dana prije Purima nose se pokloni u opštinu, a ona vodi brigu o podjeli siromašnima da bi oni mogli prirediti carsku večeru.

Neizbježni je purimski doprinos u novcu koji svaki Jevrej daje kao prilog za hram, jer je hram i opština prvi dom Jevrejina. Purimska večera je najljepša i obavezna svečanost. Stolovi moraju biti prepuni hrane, kolača i voća svih vrsta. Stolica mora biti više nego pozvanih. To je zato što se prilikom večere nijedna vrata u stanu ne smiju zatvoriti. Bilo ko da dođe, nepozvan, može sjesti na bilo koje mjesto i on je član obitelji. Atmosfera je bučna i vesela.