BiH
0

Sutra vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH o reformi policije

FENA
Nakon duže rasprave, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio je danas dnevni red pete redovne sjednice koja je u toku u Sarajevu.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dugu, zaduživanju i garancijama, Prijedlog zakona o proizvodnji i vojnoj opremi u Federaciji BiH. Razmatrat će također izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije te izvještaj o reviziji finansijskog izvještaja Radio-televizije Federacije BiH za 2006. godinu također su u dogovorenom dnevnom redu.

Na inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije, dnevni red je dopunjen i predstojećom raspravom o stanju u preduzeću "Krivaja" iz Zavidovića.

Iz Federalne vlade je zamoljeno da rasprava o izmjenama federalnog Zakona o doprinosima, koji je uvršten u dnevni red na inicijativu federalnog premijera Nedžada Brankovića, bude otvorena u sutrašnjem nastavku ove sjednice, kao i rasprava o nacrtima federalnih zakona o porezu na dobit te o porezu na dohodak.

Izvjesno je da ova peta redovna sjednica Predstavničkog doma neće biti okončana ni sutra, pa će se u njenom daljnjem nastavku 2. oktobra poslanicima obratiti visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak, saopćio je danas predsjedavajući Doma Safet Softić. Lajčak je trebalo da se obrati danas, ali je iz njegovog ureda stigla obavijest o prolongiranju.

Sutra će biti održana još jedna vanredna sjednica Predstvničkog doma, posvećena procesu reforme policije u BiH.

Vanredno zasjedanje o reformi policije zatražilo je 14. septembra svojim potpisima 38 poslanika. Predsjedavajući Softić saopćio je danas da je u svojim kontaktima s predstavnicima Federalne vlade obaviješten da se Vlada ne osjeća nadležnom da uputi u Parlament polazni materijal za raspravu o ovoj tački dnevnog reda, pa se to očekuje od predlagača vanredne sjednice.