BiH
7

Sutra vanredna sjednica, nije poznato ko će naslijediti Škaljića

FENA
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će se po najavljenom dnevnom redu, odnositi na ostavku predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića (Savez za bolju budućnost BiH), najavljena je za sutra u Sarajevu.

Mada su jedine predložene tačke dnevnog reda razrješenje i imenovanje predsjedavajućeg, iz kabineta Fehima Šakljića nema naznaka o tome ko će eventualno biti novi kandidat za tu funkciju.

Parlamentarnoj komisiji za izbor i imenovanja, koja zasjeda danas poslije podne, dosad nije stigao nijedan prijedlog.

Nezvanične informacije zasad su u domenu kontradiktornih špekulacija.

Iz kabineta predsjedavajućeg u ostavci ističu da na sutrašnjoj vanrednoj sjednici neće biti na dnevnom redu i zahtjev poslanika Stanka Primorca koji je u međuvremenu zatražio da na prvom narednom zasjedanju Doma bude pokrenut postupak za smjenu predsjedavajućeg FBiH Živka Budimira.

Vanredna sjednica sazvana je isključivo povodom Škaljićeve ostavke, ističu iz kabineta.

Stanko Primorac iz poslaničkog kluba Hrvatska stranka prava - Demokratska narodna zajednica traži smjenu Živka Budmira jer smatra da je stvorio tešku situaciju u Federaciji nedavnim razrješenjem ministra finansija Ante Krajine.

Kako je taj ministar jedini ovlašćeni prvi potpisnik isplata iz federalnog budžeta, razrješenjem su, naime, bile blokirane sve budžetske isplate - invalidnine, boračke naknade, plaće budžetskim morisnicima i druga davanja.

U međuvremenu je ta kriza premošćena privremenom mjerom Ustavnog suda FBiH prema kojoj ministar može ostati na dužnosti do konačne odluke o tome je li Budmirova odluka o razrješenju ustavna ili ne.