BiH
0

Sutra u svim gradovima RS-a protesti nezadovoljstva Lajčakovim odlukama

FENA
Banja Luka
Banja Luka
U organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija (SPONA) sutra će se u svim gradovima Republike Srpske održati protesti u znak protivljenja posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

Kako su najavili, mirni protest će se u ponedjeljak u Banjoj Luci održati u 14.00 sati na Trgu Krajine, dok će u ostalim gradovima i općinama u RS-u početi u 12.00 sati.

Branislav Dukić, predsjedavajući SPONA-e je kazao da bi prihvatanje Lajčakovih odluka "moglo da dovedu do unitarizacije BiH", te je pozvao građane na proteste, kako tvrde, kako bi se izrazilo protivljenje odlukama visokog predstavnika.

Dukić je kazao da su na proteste pozvani i lideri političkih stranaka iz RS-a i poslanici, "koji bi svojim prisustvom trebalo da pokažu jedinstvo u odbrani RS-a".

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, rekao je da Lajčak svojim potezima nastoji da obezbijedi formalno-pravnu pretpostavku da zajednički organi i institucije vlasti BiH mogu da funkcionišu bez predstavnika srpskog naroda iz RS-u.

Osim predstavnika boračkih kategorija u RS-u, podršku protestima najavila je i Studentska unija RS-a, brojne druge nevladine organizacije, preduzeća, sindikati, a i "Željeznice RS" pojačale su redovne polaske vozova na relacijama Doboj - Banja Luka i Novi Grad - Banja Luka, kako bi građanima bilo omogućeno da sutra dođu na mirne proteste, na banjalučkom Trgu Krajine.