{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra u srednjim školama štrajk upozorenja

F
FENA
5.11.2008. u 16:14
0
0
Sutra u srednjim školama štrajk upozorenja
0
Sutra u srednjim školama štrajk upozorenja
Prosvjetni radnici u srednjem obrazovanju u Federaciji BiH najavili su za sutra u 11 sati štrajk upozorenja u svim srednjim školama u FBiH u trajanju od 30 minuta.
U Odluci o provođenju sindikalne mjere štrajka upozorenja kao razlozi i zahtjevi sindikata zbog kojih se provodi sindikalna mjera štrajka upozorenja navodi se odbijanje poslodavca - vlada da uđu u proces izmjena i dopuna kolektivnih ugovora po inicijativi Sindikata i s tim u vezi donošenja protokola o kolektivnom pregovaranju, kao i permanentno kršenje potpisanih kolektivnih ugovora i neravnopravan status s ostalim budžetskim korisnicima.

Među razlozima za štrajk upozorenja navodi se i donošenje rebalansa budžeta bez učešća Sindikata u njegovom kreiranju "u situaciji kad se budžeti smanjuju na teret plaća i drugih primanja sindikalnog članstva koje ta ista primanja dobija iz budžeta".

- Odbijanje poslodavaca - vlada za primjenom kolektivnih ugovora u dijelu koji se odnosi na usklađivanje plaća zbog porasta životnih troškova u ovoj godini, a što je učinjeno i kroz Izmjene i dopune Općeg kolektivnog ugovora za FBiH, izbjegavanje i uskraćivanje mogućnosti Sindikatu da pregovara i razgovara o cijeni rada i koeficijentima koji se moraju uskladiti s aspekta stupanja na snagu Zakona o porezu na dohodak jer će samom primjenom ovog zakona u narednoj godini biti umanjene plaće naših članova, navode iz Sindikata.

Sindkat traži da poslodavci - Vlada Federacije BiH i vlade kantona pristupe pregovorima o navedenim zahtjevima najkasnije u roku od pet dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: