BiH
0

Sutra u Sarajevu Regionalna konferencija o prosjačenju

FENA
U Sarajevu će sutra biti održana Regionalna konferencija o prosjačenju, u cilju da se javnosti predoči potreba osmišljenog i stručnog djelovanja u tretiranju prosjačenja koje poprima i obilježja organiziranog kriminala.

Na Konferenciji bi trebalo da bude usvojen nacrt akcionog plana, kao inicijalni dokument saglasnosti o mjerama za smanjenje i postupno uklanjanje tog oblika socijalne patologije s ulica ovdašnjih gradova.

Organizator konferencije je Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" iz kojeg ističu da se prosjačenje posljednjih godina širi ne samo u BiH, nego i u zemljama okruženja, kao naličje ratova devedesetih godina prošlog stoljeća.

Osim bh stručnjaka iz akademske sfere i izvršne vlasti, u radu Konferencije o prosjačenju, sudjelovat će i predstavnici Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Rješavanje problema prosjačenja zahtijeva organiziranu multidisciplinarnu aktivnost vlasti i cijelog društva što podrazumijeva stalnu uključenost zakonodavnih i pravosudnih organa, policije, centara za socijalni rad, obrazovnog sistema, humanitarnog i nevladinog sektora, te odgovarajućih vjerskih institucija, ističu iz "Merhameta".