BiH
0

Sutra u Sarajevu prezentacija doprinosa Josipa Broza Tita u razvoju BiH

FENA
U organizaciji Saveza društava "Josip Broz Tito", sutra će u Sarajevu biti održan naučni skup "Tito i Bosna i Hercegovina".

Cilj ovog, po mnogo čemu jedinstvenog, naučnog skupa je, prema riječima predsjednika Saveza Raifa Dizdarevića, prezentacija historijske istine o ulozi Josipa Broza Tita u razvoju BiH te njegovog doprinosa u procesu obnove državnosti BiH od 1945. do 1980. godine.

"Na skupu će se, kroz nekoliko tematskih oblasti, govoriti o dobu u kojem je djelovao Tito, o njegovoj historijskoj ulozi, posjetama BiH, sistemima obrazovanja, edukacije, nacionalnih pitanja", kazao je Dizdarević.

Predsjednik Organizacionog odbora naučnog skupa Smail Čekić je, govoreći o značaju skupa, istakao da je Tito, pored sve literature koja je objavljena o njemu, bio i ostao jedna velika nepoznanica.

"Titova uloga u historiji BiH je neupitna. Josip Broz je, kao neosporni lider, autor NOP-a, Vrhovni komandant JNA i partizanskih pokreta a kasnije i kao šef države, u BiH boravio dvije i po godine i to u, za BiH, najtežim, prijelomnim trenucima", objasnio je Čekić.

Naučni skup će, prema najavama, okupiti oko 200 predstavnika naučnih i univerzitetskih institucija, univerzitetskih profesora, akademika, naučnika, povjesničara, publicista, predstavnika SUBNOAR-a i organizacija društava "Tito" iz Beograda, Zagreba, Banje Luke, Brčkog i Tuzle, kao i asistente i apsolvente pojedinih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

O liku, djelu Josipa Broza Tita i historijskim činjenicama govorit će prof.dr. Tomislav Išek, prof.dr. Muhamed Filipović, prof.dr. Mustafa Imamović, prof.dr. Mirko Pejanović, prof.dr. Nijaz Duraković, prof.dr. Vlatko Doleček .

Naučni skup "Tito i BiH" bit će održan u UNITIC-u u Sarajevu u 09.00 sati.