BiH
0

Sutra u Sarajevu počinje IV kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH

FENA
Foto: Senada Softić-Telalović
Foto: Senada Softić-Telalović
Četvrti kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH počinje sutra u Sarajevu.

Ključne teme i ovog kongresa su pitanje dvojnog državljanstva i konačnog rješenja statusa više od milion građana BiH koji žive u dijaspori, uspostavljanje ministarstva za dijasporu, te Izborni zakon, odnosno dalje insistiranje bh. dijaspore na tome da se olakša način registracije i pojednostavi čitav taj proces koji je, kako kažu u SSDBiH, najveći razlog slabog odziva bh. dijaspore na glasanje.

Programom je planirano da otvaranju IV kongresa SSDBiH govori predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar za sport i kulturu KS-a Emir Hadžihafizbegović, predsjednik Matice iseljenika BiH Avdo Hebib.

Specijalni gost kongresa je direktor Australske fondacije za multikulturalizam dr. Hass Dellal koji će prvog dana skupa bh. dijaspore govoriti o temi "Australija - Zemlja za sve dijaspore svijeta". Za prvi dan kongresa planirana je i prezentacija istraživanja SSDBiH "Profil bh. dijaspore" i digitalna prezentacija pod nazivom "SSDBiH 2001.-2008."

Predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović kazala je ranije ovog mjeseca Feni da su svi zahtjevi SSDBiH konstantni, te da je na bh. dijaspori da nijednog trenutka ne odstupaju od njih. "Oni su naš pokušaj da se osjećamo ravnopravnim građanima naše domovine i ne budemo odbačeni i prisiljeni na asimilaciju i prihvatanje drugih država kao svojih, država koje nas cijene i nude nam sve pogodnosti i znaju iskoristiti naše potencijale i kvalitete”, kazala je ona.

Četvrti kongres SSDBiH bit će održan od 30. maja do 1. jula, a pokrovitelji su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te Ministarstvo za sport i kulturu KS-a.