Izbor rukovodstva stranke
0

Sutra u Sarajevu peti kongres SDA

FENA
Foto: SDA.ba
Foto: SDA.ba
Peti kongres Stranke demokratske akcije (SDA) počinje 26. maja u 10 sati u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Kako je najavljeno iz SDA, u radu kongresa učestvovat će 767 delegata, a trebalo bi da mu prisustvuje i oko 1.500 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić je danas kazao za Fenu da će se na Kongresu usvajati kongresna dokumenta i birati rukovodsto stranke.

Birat će se predsjednik stranke, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Sud časti i Nadzorni odbor.

Tri su kandidata za predsjednika Stranke - Bakir Izetbegović, Adnan Terzić i aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Kandidati za zamjenika predsjednika stranke su Safet Softić i Asim Sarajlić, dok je kandidat Husejin Smajlović odustao od kandidature.

„Za potpredsjednike, nakon izbora predsjednika, s liste od 48 istaknutih kandidatura od općinskih organizacija, novoizabrani predsjednik će naparaviti listu više od 10 kandidata i tajnim glasanjem će biti izabrano pet“, pojasnio je Zukić.

U sastav Glavnog odbora bira se 85 članova, a na listi se nalazi oko 700 kandidata.

Na kongresu će se usvajati Progamska deklaracija i devet rezolucija među kojima su rezolucije: o ustavnoj reformi; o ekonomskoj politici i politici razvoja BiH; o vanjskoj politici i evroatlantskim integracijama; o pitanjima održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba u BiH; o politici prema boračkoj populaciji; o pravima penzionera i socijalnih kategorija, neratnih invalida zdravstva i radnih prava...

Danas će biti održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj će biti sumirane tehničke pripreme za peti kongres SDA.